tiistaina, huhtikuuta 03, 2012

Oluiset karitsanpotkat


 Pääsiäinen lähestyy ja kaupoista loppuu kuulkaa lammas ja muna! Mitäs sitten tehdään? No syödään mämmiä.

Mutta ainakin vielä lauantaina espoolaisen Citymarketin pakasteallas pullisteli karitsanpotkia. Tosin eivät olleet kotimaisia, mutta uusiseelantilaista oli tarjolla ihan runsaasti.Sitävastoin lähikauppamme munahylly ammotti tyhjyyttään tänään.

Tällä kertaa potkat valmistuivat meillä hieman eri meiningillä kuin yleensä. Ohjenuoraa kurkkasin vähän erään lahtelaisen lihakaupan kotisivuilta. Olutversio on ihan maukas, mutta punaviiniversio vetää kyllä pidemmän korren omalla makupaletillani. Potkat ovat kiitollisen helppoja valmistaa, hautuvat maukkaiksi ihan itsekseen. Tällä kertaa en edes jaksanut niitä kauheasti renssailla ennen pataan nakkaamista.



  Suolaantuvat potkat ovat vähintäänkin aika villin näköisiä


Onnistuin tekemään padasta aika liemevää. Kannellisessa padassa hauduttaessa padan nestehävikki on todella pientä. Että siinä mielessä sen nestemäärän kanssa kannattaa olla vähän sniidu. Mutta, kätevä emäntä tekaisi jäljellejääneestä liemestä seuraavana päivänä jauhelihakeiton. Liemeen vaan juureksia kiehumaan ja lopuksi sekaan paistettua jauhelihaa. Oli kuulkaa maukas keitto!

Kartitsanpotkat tummassa oluessa


4 kpl karitsanpotkia
430 g liemijuureksia (porkkana, mukulaselleri, palsteri, lanttu)
2 sipulia
45 g valkosipulia
2 bouquet garni yrttinippua (tai 4 timjaminoksaa, rosmariininoksia ja muutama laakerinlehti)
10 mustapippuria kokonaisena
2 rkl hunajaa
0,5 l lihalientä
0,5 l tummaa olutta

Suolaa potkat karkealla merisuolalla ja anna maustua 3 tuntia.
Paahda potkat ja juurekset pannulla ja laita isoon pataan. Lisää joukkoon bouquet garnit tai vastaavat sekä olutta ja lihalientä niin, että potkat juuri ja juuri peittyvät. Kypsennä uunissa 150 asteessa vähintään 3 tuntia, kunnes liha alkaa irtoamaan luusta. Tarjoile potkat valkosipulisen pottumuusin kera.




 Oluisan padan kyytipoika. Samaa olutta loroteltiin myös pataan.


 Muita lammasherkkuja Soppakellarin arkistoista:

Ihanat, yrttiset, punaviinissä haudutetut karitsanpotkat
Rosmariinimarinoitu lampaankarree
Karitsavartaat ja kurkkusalaatti

Lammaskepakot
Poropata eli lammaspata
Grillatut lampaankyljykset



 Seuraavana päivänä padan runsaasta liemestä syntyikin maukas keitto.