keskiviikkona, marraskuuta 30, 2011

Sunday Roast: Rosmariinimarinoitu lampaankarree


Tuorein Glorian Ruoka ja Viini innoitti käyttämään vihdoinkin viime jouluna lahjaksi saadun Delicardin. En muuten kehtaa edes linkata GRV:n nettisivuille,ne  ovat nimittäin sen verran köppäiset, että ostakaa mieluummin lehti kuin tuhlaatte aikaa kivikautisella verkkosivulla.

Tilaamaamme Delicard-satsiin kuului mm. paketillinen lampaankarreeta ja siitä se ajatus sitten lähti.
Kareen tai karreen (molempia kirjoitusasuja esiintyy) kun leikkaa paloiksi niin syntyy lampaan kyljyksiä, ellen nyt ihan väärin ole ymmärtänyt.

Ohje on Sanna Kekäläisen käsialaa ja oikein mainio, onnistui hyvin. Kuten lehden artikkelissakin mainittiin, niin tämä on hyvä vaihtoehto joulukinkulle, jos possu ei oikein inspiroi.

Suosittelen muuten ehdottomasti käyttämään digitaalista paistomittaria. Eipä tarvitse arpoa kyspsyysasteiden kanssa. Laita digimittari ihmeessä joululahjatoivelistalle, jos et sitä vielä omista. Se ei taatusti ole mikään keittiölturhake.

Rosmariinimarinoitu lampaankarree


1 lampaan karree (meillä oli 2 lyhkäisempää päkää)
voita ja öljyä paistamiseen
suolla ja mustapippuria myllystä

4 valkosipulin kynttä
1 dl rypsiöljyä
1 rkl punaviinietikkaa
1 rkl sokeria
6 rosmariinin oksaa tai vastaavasti kuivattua
4-6 kokonaista mustapippuria
suolaa

Tee marinadi: Kuori ja viipaloi valkosipulit ja sekoita ainekset keskeknään.

Puhdista lampaasta luut siisteiksi, jolleivät sitä jo ole. Poista liika rasva ja renssaa kalvoja pois, jos jaksattaa.
Laita marinadiin ja anna maustua jääkaapissa vähintään 12 tuntia. Meillä lammas ja marinadi laitettiin isoon, vahvaan muovipussiin, jossa sitä oli helppo käännellä.

Ota liha huoneenlämpöön vähintään puoli tuntia ennen paistamista, mieluummin vähän aikaisemminkin. Laita uuni lämpenemään 150 asteeseen.

Paista lihaan nopeasti kaunis väri pannulla voi-öljyseoksessa. Mausta lihan pinta suolalla ja mustapippurilla. Työnnä paistolämpömittari lihan paksuimpaan kohtaan. Tarkista, ettei mittari osu luuhun.
Kypsennä uunissa, kunnes mittari osoittaa 58 astetta, noin 25 minuuttia.

Kääri liha folioon ja anna vetäytyä huoneenlämmössä noin 10 minuuttia. Leikkaa liha ja asettele se lämmitetylle tarjoiluvadille. Tarjoa maa-artisokkapaistoksen, sitruunarisoton tai sitruunaisen parmesaanipolentan kanssa.