torstaina, joulukuuta 01, 2011

Sielukas maa-artisokka-palsternakkapaistos


Annan Soulkitchenistä löytyi lampaankarreen lisukeidea. Varsinkin, kun oman maan artisokat olivat odotelleet ulkovarastossa styroxloodassa jo hyvän tovin.
Simppeli ja selkeä lisuke ja kiva tapa valmistaa maa-artisokkaa. Itse kun olen vähän jumittunut keittoon ja gratiiniin. 

Maa-artisokan kuoriminenhan on todella ärsyttävää nypräämistä. Tällä kerralla kokeilin putsata maa-artisokat harjalla ja "pahimmat" kohdat veitsellä. Homma sujui jotenkin paljon helpommin kuin perinteinen kuorimisepisodi ja sokat putsaantuivat yllättävän puhtaiksi ihan yllättävän nopeasti.


Maa-artisokka-palsternakkapaistos
Neljälle lisäkkeeksi

300 g maa-artisokkaa
1 palsternakka (n. 300 g)
1/2 solo valkosipuli
2 dl kuohukermaa
kuivattuja yrttejä (sitruunatimjami, basilika)
suolaa
mustapippuria myllystä
1/2 sitruuunan mehu
45 g parmesaania raastettuna

Harjaa ja rapsuttele maa-artisokat puhtaiksi ja viipaloi noin puolen sentin viipaleiksi.Laita ne heti kylmään, sitruunamehulla terästettyyn veteen tummumisen estämiseksi. Kuori ja viipaloi palsternakka samaan tapaan.

Keitä viipaleet suolatussa vedessä puolikypsiksi (noin 5 min.) Valuta ja kaada öljyttyyn tai voideltuun uunivuokaan.

Lisää vuokaan hienonnettu valkosipulin kynsi, yrtit, suola ja pippuri sekä kerma. Ripottele päälle raastettua parmesania.

Paista 200 asteessa reilu puoli tuntia, kunnes sokat ja palsterit ovat täysin pehmeitä.

Note to self: Seuraavalla kerralla voisin kokeilla lisätä tähän myös omenakuutioita.