keskiviikkona, tammikuuta 02, 2008

Lempeä valkoinen talvikeitto


Uuden Vuoden juhlintaa siivitettiin tällä samettisella ja lempeällä keitolla. Ohjetta katsastelin täältä ja tuolta ja lopputulema meni suurinpiirtein kuten alla on esitetty.

Maa-artisokka on kerrassaan upea raaka-aine. Kuorimavaihe on hieman työläs mutta lopputulos ehdottomasti vaivan arvoinen. Maa-artisokka ei ole käsittääkseni juures vaan sukua auringonkukalle. Meilläkin kasvaa tuollainen sokkapuska kesäresidenssin kasvimaan laidalla. Melko itsekseen se siellä viihtyy (=helppo viljellä) vaikkakin sato on jäänyt ainakin tähän mennessä vielä melko pieneksi, mutta sitäkin makoisammaksi. Nämä sokat tuli tosin hankittua K-kaupan vihanneshyllystä.

Maa-artisokkakeitto

500g maa-artisokkaa
1 peruna
1 sipuli
1 valkosipulin kynsi
voita
1 dl valkoviiniä tai sherryä
noin litra vettä
kanafondia tai kanaliemikuutio
2 dl kermaa
suolaa
valkopippuria
muskottipähkinää)

Kuori ja paloittele maa-artisokat, sipuli ja peruna. Viipaloi valkosipulin kynsi. Kuumenna kattilassa hieman voita ja kuullota kasviksia hetki. Lisää vesi ja valkoviini jotta kasvikset peittyvät. Keitä ne pehmeiksi ja soseuta keitto tasaiseksi sauvasekoittimella tai tehosekoittimessa. Mausta keitto makusi mukaan suolalla, valkopippurilla ja muskottipähkinällä. Lisää kerma ja kiehauta keitto. Tarjoile krutonkine kera alkupalaksi.

Huom. Kuorittu maa-artisokka tummuu helposti. Kannattaa säilyttää sitruunavedessä.


Ja kuten Kulinaarimurulassa jo todettiin seuraavasta ruokahaasteesta: tästäkään sapuskasta ei ole kovin kisaajaksi tammikuun taistoon.