tiistaina, tammikuuta 01, 2008

Vuoden alku: nakit ja muusi


Eilen jäi nakit ja perunasalaatit hankkimati & syömäti, tänään olikin sitten hyvä aloittaa vuosi kunnon kotiruualla, nakkistroganoffilla. Turhia ei kikkailtu, mallia otettiin sekä Jauhantapajasta että Ruokalasta Vahteran Antilta.

Nakkistroganoff

puoli kiloa nakkeja, suupaloiksi pilkottuna
1 iso sipuli silputtuna
2 maustekurkkua, kuutioituna
1-2 rkl lihafondia
3-4 dl vettä
2 dl kermaa
vehnäjauhoa tai maizenaa suurustamiseen
1 rkl dijonsinappia
2 rkl tomaattipyrettä
voita, suolaa, pippuria

Kuullota sipulisilppua pannulla voissa hetkinen ja tuuppaa pilkotut nakit mukaan ruskistumaan. Ruskista nakkeja niin, että saavat kunnolla väriä. Lisää lihafondi, kunnon tujaus mustapippuria myllystä ja 3-4 dl vettä. Keittele hetki ja suurusta pienellä määrällä jauhoa niin, että kastike vähän sakenee.

Lisää lopuksi maustekurkkukuutiot, kerma, sinappi ja tomaattipyre ja keitä vielä hetki, jotta maut tasoittuvat. Tässä vaiheessa kannattaa maistella ja säätää sinapin, pyreen, suolan ja pippurin avulla maku omaa suutasi miellyttäväksi. Jos kaipaat soosiin pientä hapokkuutta, voi sitä lisätä vaikka balsamicolla. Vahteran Antti livauttaa kastikkeeseen vähän suolakurkkujen lientä, samaan tarkoitukseen mitä ilmeisimmin.

Ihan parhautta perunamuusin tai keitettyjen perunoiden kanssa.
Sen verran paljon tätä tuli, että saadaan huomenna ihan mahtieväät töihin!