perjantaina, tammikuuta 08, 2010

Hyvästit joululle: Loppiaisen illallinen


Joulu mennä jollotteli, perheen kesken nautiskellessa, vuosikin ehti vaihtua ja loppiaisena ryhdistäydyin sitten omassa keittiössäni. Pidemmittä puheitta siis asiaan.

Pakastimesta löytyi ankanrintaa ja jääkaapista maa-artisokkaa. Mieleeni puikahti Raunan tekemä maa-artisokka-perunagratiini ja siitä otettiin mallia meilläkin, vaikka hieman eksyin tuunailemaan omiani sivupoluille. Gratiini on mehevä lisäke, mutta kaipasin silti kastiketta. Onnekseni olen jemmaillut muutamia tötsiä loistavan Puljongin liemiä ja demi-glacea, joten soosi oli kerrankin todella helppo toteuttaa. Pitkästä aikaa pyrähdin ruokalan sivuille ja sieltä silmiini osui ankalle tehty timajmikastike. Ja se olikin kerrassaan oivallista. Tähän tietenkin saattoi vaikuttaa osaltaan tuo laadukas demi-glace.



Paistettua ankanrintaa, timjamikastiketta ja maa-artisokkagratiinia

Paistettua ankanrintaa:

2 ankanrintaa
suolaa
pippuria

Timjamikastike:

4 dl tummaa lihakastiketta esim. demi-glace
2 dl punaviiniä
3-4 oksaa tuoretta timjamia (kuivattukin käy)
1 pieni sipuli
suolaa
mustapippuria
voita

Maa-artisokkagratiini:

n. 500g maa-artisokkaa
n. 30 g voita
4 rkl tuorejuustoa
1 keltuainen
mustapippuria
suolaa
juustoraastetta

Aloita homma maa-artisokkapyreestä, valmista sitten kastike ja viimeiseksi ankka.

Maa-artisokkagratiini:
Kuori maa-artisokat veden alla tummumisen estämiseksi. Keitä viittävaille kypsiksi. Laita uuni kuumenemaan 175 asteeseen. Kaada artisokista vesi pois ja soseuta ne perunanuijalla tai jollain vastaavalla välineellä. Lisää voi, tuorejuusto ja keltuainen. Kun seos on hiukan vaahtomaista, mausta suolalla ja pippurilla ja kaada voideltuun uunivuokaan. Ropsauta pinnalle vähän juustoraastetta. Uunissa vuoka saa olla noin 20-30 minuuttia. Gratiini on valmis, kun sen pinnassa on kaunis, kullanruskea väri.

Timjamikastike:
Pane silputtu sipuli, timjami ja punaviini kattilaan. Keitä hetki lempeällä lämmöllä ja lisää demi-glace. Keitä vielä hetki, siivilöi ja tarkista maku. Lisää tarvittaessa mustapippuria myllystä sekä suolaa. Vispaa joukkoon muutama nokare voita antamaan kastikkeelle pehmeyttä. Meillä makua pyöristettiin hieman myös balsamicosiirapilla.

Ankka:
Leikkaa ankkafileen rasvaiselle puolelle ohuita tiheitä ristiviiltoja. Mausta ne molemmin puolin suolalla ja pippurilla ja laita kylmälle paistinpannulle rasvapuoli alaspäin. Nosta pannu kuumenevalle liedelle, jotta ylimääräinen rasva sulaa pois. Paista kummaltakin puolelta kauniinväriseksi. Kypsennä ankkoja vielä uunissa 200 asteessa noin 8 minuuttia tai kunnes sisälämpömittari on noin 50 astetta. Näin liha jää vähän roseeksi ja pysyy mehevänä. Anna fileen vetäytyä hetki foliossa ja leikkaa ohuiksi viipaleiksi. Tarjoile maa-artisokkagratiinin ja timjamikastikkeen kanssa. Ja miespuoliselle vähän höyrytettyjä papujakin!

Ja kastiketta tuli sen verran reilusti, että siitä riittää varmasti viikonlopun porollekin kostuketta.

Note to self: maa-artisokkagratiinia voisi seuraavalla kerralla maustaa vähän vaikka muskottipähkinällä tai kevyesti valkosipulilla.