maanantaina, huhtikuuta 02, 2012

Teetä, timjamia ja kukkakaalikeitto

 
Takatalvi, mikä kauhea tekosyy postata lämmittävä keittoresepti! Ja vieläpä keitto, johon tulee teetä.

Jostain kummasta syystä olen vähän laiska seurailemaan ulkomaisia ruokablogeja. Tämän ei pitäisi johtua ainkaan kielitaidottomuudesta, ehkä se onkin vaan pelkkää laiskuutta.

Pieni poikkeus on Tastespotting, jota seurailen melkeinpä säännöllisesti. Ja sieltä olikin päätynyt kirjanmerkkeihin tämä kukkakaalikeitto, johon vihreä tee antaa pienen kivan twistin.

Alkuperäinen resepti on sympaattisesta unkarilaisesta kasvisruokablogista, Zizi's adventures. Pieniä muutoksia tuli matkalla jääkaapin sisällön mukaan. Alkuperäisessä ohjeessa ei ollut ranskankermaa, mutta koska sitä sattui olemaan jääkappissa, pyöristin sillä makuja hieman.

Uusi makututtavuus oli myös kookosöljy, jota sain nyt vihdoinkin kokeiltua. Minulle taisi jäädä pieni trauma ”superfood-trauma” raakasuklaakokeilusta. Mutta tässä käytössä kookosöljy oli vallan mainiota. Öljyn oma tuoksu oli oikeastaan aika miellyttävä.

Timjamilla ja vihreällä teellä maustettu kukkakaalikeitto

4:lle

2 rkl kookosöljyä tai oliiviöljyä
1 keskikokoinen kukkakaali
2 banaanisalottisipulia (1 purjon valkoinen osa)
1 solo valkosipuli
pieni pala mukulaselleriä
3/4 l vihreää teetä (meillä Clipperin, maustettu sitruunalla ja appelsiinilla, haudutin 3 pussia)
vettä
3 oksaa tuoretta timjamia
1 sitruunan mehu
suolaa ja pippuria maun mukaan
5 rkl ranskankermaa

Kuori ja pilko sipuli ja valkosipuli. Kuori ja kuutioi myös mukulaselleri.Pese ja leikkaa kukkakaali pieniksi nupuiksi. Lämmitä öljy suuressa kattilassa ja freesaa siinä sipuleita n. 5 minuuttia. Lisää selleri, kukkakaali ja sitruunamehua ja jatka freesaamista vielä 3-5 minuutta.

Kaada päälle haudutettu tee ja lisäksi tarvittaessa vettä, niin että kasvikset peittyvät. Keitä 15-20 minuuttia, kunnes kasvikset ovat pehmeitä. Soseuta blenderissä tai sauvasekoittimella. Lisää mukaan ranskankerma ja kuumenna. Kuohkeuta vielä bamixilla, jos tarvetta. Pirskota pinnalle oliiviöljyä tarjoiluvaiheessa, jos haluat. 

Note to self: Keiton päälle voisi halutessaan ripotella vähän rapeaa pekonia, paahdettuja siemeniä tai krutonkeja tuomaan pientä suutuntumaa.

 
Onneksi ehdin kuvata nämä suloiset krookukset jo eilen. Tänään ne ovatkin jossain tuolla lumen peitossa.