tiistaina, joulukuuta 11, 2007

Jälleen jauhelihaa (Lammaskepakot)


Mita söin tänään-blogissa Ville tuskaili muutama viikko sitten jauhelihapakkausten aivan liian suurta esiintyistiheyttä keittiössään. Voisin yhtyä tuohon Villen virteen ikuisesta kiireestä jne, mutta enpäs teekään niin vaan sihautan jälleen yhden jauhelihapakkauksen auki! Tällä kertaa on sitten vähän tsempattu, ja jääkaapissa kölli sentään lampaan jauhelihaa sen ikuisen perusnaudan sijaan.

Reseptin kanssa otettiin varman päälle, ettei taannoinen mauttomat hirvipullat-episodi uusiutuisi. Ohje Ruokalan Alexin kynästä. Tällä mentiin ja hyvää tuli. Ihmeellistä kyllä, kaapissa oli tuota reseptiin kuuluvaa punakaalia. On muuten varsin mainio kaali, ei aiheuttanut lainkaan sitä veljensä valkokaalin tuottamaa ilmapallo-efektiä. Ja eihän meillä mitään grillaustikkuja ollut, tein tuollaisia pallon ja sukkulan välimalleja. Kaalisalaatista tuli oikein hauskan väristä!

Lammaskepakot ja punakaalisalaatti
4 annosta

Lammaskepakot:
400 g lampaanjauhelihaa
1 dl maustamatonta jogurttia
1 kananmuna
2 rkl hienonnettua minttua (tai muuta yrttiä)
1 sipuli
2 valkosipulinkynttä
1 tl jauhettua korianteria
2 tl jeeraa eli juustokuminaa
2 tl currya
1 tl maustepippuria
suolaa

Punakaalisalaatti:
400 g punakaalia
2 hapokasta omenaa
0,5 dl punaviinietikkaa
1 rkl fariinisokeria
1-2 dl vettä
suolaa
mustapippurirouhetta
tilkka ruokaöljyä

Kuumenna pannulla tilkka öljyä ja kuullota siinä mausteet sekä hienonnetut sipulit. Sekoita keskenään kananmuna, jogurtti sekä minttu ja yhdistä seos jauhelihan joukkoon. Lisää lopuksi taikinaan jäähtyneet sipulit ja sekoita tasaiseksi. Muotoile taikinasta pitkulaisia kepakkoja varrastikkujen ympärille ja kypsennä 220 asteisessa uunissa n. 15 minuuttia.

Suikaloi kaali ja kuullota suikaleita öljytilkassa kattilassa. Lisää etikka, sokeri sekä vesi ja anna kiehua 10 minuutin ajan, välillä sekoittaen. Suikaloi sillä aikaa omenat tikuiksi ja lisää punakaalisuikaleiden joukkoon. Hauduta n. 5 minuuttia. Tarkista maku ja mausta suolalla ja mustapippurilla. Toim. huom. Meidän makuun tähän voi lirauttaa etikkaa vähän reilumminkin, hapokkan ystäviä kun ollaan. Jos haluaa aterialle jotain hiilaria, kannattaa harkita vaikkapa cous-cousia kera jogurttikastikkeen.