torstaina, toukokuuta 10, 2007

Potkaa padassa


Lauran ja Aatun kahdenkeitossa oli valmistettu ihanalta kuulostavaa Lammaspataa karitsan etuselästä. Harvemmin käytetyistä ruhon osista saa usein aivan mahtavaa ruokaa, tosin aikaa ja vaivaa pitää välillä nähdä reilumman puoleisesti.

Eräiltä firmakinkereiltä tarttui matkaani tämä karitsanpotkaresepti, jota oli tietenkin heti kokeiltava itsekin. Karitsanpotkien löytäminen ei sitten ollutkaan ihan niin helppoa. Kauppahalleihin en ehtinyt kyselemään vaan noudatin kiltisti kollegan neuvoa ja lähdin kauppakeskus Ison Omenan Citymarkettiin. Sieltä sitten lihatiskiltä kyselemään ja jo löytyi karitsanpotkia, mutta pakasteena. Hyvä niinkin ja onneksi olin ajoissa liikenteessä, oli aikaa sulatella potkia.

Ihanaiset karitsanpotkat, about näin se menee:

(Hassut mitat johtuu siitä, että alkuperäinen ohje annettiin 15 hlö:lle. Itse laitoin vähän tunteella menemään mutta tähän yritin vähän tarkentaa.)

5 karitsanpotkaa (1 potka per ruokailija)

500g merisuolaa (1dl per potka)

170g porkkanaa

170g juuriselleriä

170g palsteria

170g sipulia

50g valkosipulia

isohko loraus härkäfondia

vajaa pullolinen punkkua (Vain lasillinen kokille!)

2 punttia timjamia

Putsaa potkat, pahimmat rasvat ja kalvot pois. Tämä puhdistusoperaatio vei ainakin meikäläiseltä aika reilusti aikaa, kun ei kauheasti ole lihankäsittelykokemusta ja rutiineja. Olisin aivan valmis maksamaan vähän ekstraa saadakseni valmiiksi putsatut potkat.

Laita puhdistetut potkat suolautumaan, noin 3-4 tunniksi

Poista ylimääräinen suola ja ruskista potkat. Nosta pois padasta hetkeksi

Kuori ja pilko liemijuurekset ja valkosipuli, ruskista ne. Lisää potkat takaisin pataan. Kaada reilusti punaviiniä ja hieman fondia, kunnes melkein peittyvät. Lisää timjami mukaan pataan. Hauduta kannen alla miedolla lämmöllä 3-5 tuntia.

Siivilöi liemi talteen, suurusta ja tarkista maku. Kiillota voilla.

Potkien seurana meillä tarjoiltii parmesaanilla ja oliiviöljyllä höystettyä perunamuhennosta, ei siis maitoa ja voita vaan välimerellisempi meininki. Väripilkkuna murskatun perunan seassa oli vähän pienen pieneksi pilkottua ja öljyssä kevyesti kuullotettetua porkkanaa.

Tämä ruokalaji herätti ihmeellisen suurta ihastusta, lautaset melkein nuoltiin… Periaatteessa todella helppo ja yksinkertainen tehdä ja kastikekin valmistuu näppärästi samalla vaivalla. Ja padan poristessa aivan ihanat höyryt ja tuoksut täyttävät keittiön!

Valmiista ruoasta ei edes ehditty napata kuvia, se vain katosi parempiin suihin!