maanantaina, lokakuuta 24, 2011

Mats- Ericin makea chilikastike


Kesän chilisato on ollut runsas ja jotenkin niitäkin haluaisi säilöä. Paitsi siis kuivaamalla toki.

Siskoni oli löytänyt Mats-Eric Nilssonin kirjasta, muistaakseni siitä Aitoa ruokaa-versiosta, kivan makean, thaityyppisen chilisoosin ohjeen. Sama respeti löytyi myös miehen Äkta vara-nettisivustolta.

Pieni purkillinen odottelee maistajaansa jääkaapissa. Aika tuimat oli höyryt, kun silppusin chilejä.

Makea chilikastike

5-6 punaista chilipalkoa
(Meillä 4 Espeletteä, 1 tuntematon punainen chili ja 1 pieni oranssi habanero)
3-4 valkosipulin kynttä
175 g luomuhunajaa
3-4 rkl valkoviinietikkaa

Hienonna chilit ja valkosipulin kynnet ja laita ne kattilaan. Chilien työstämisessä kannattaa ehdottomasti käyttää kertakäyttöhanskoja! Mittaa kattilaan myös hunaja. Kuumenna seos varovasti. Lisää joukkoon valkoviinietikka ja anna jäähtyä. Pullota ja säilytä kylmässä.


Ei ehkä niin kovin kauniin näköistä purkissa,
mutta odotukset mausta ovat korkealla!



Pikkuiset Habanerot alkoivat lokakuussa kärsiä vähän kosteudesta.
Onneksi suurin osa sadosta saatiin talteen. Tulisuusaste oli reipas, kalpeakin
mies muuttui hetkessä punaiseksi.


Sisko vinkkasi vielä, että perusreseptiä voi tuunata lisäämällä kuumennusvaiheessa sekaan hieman raastettua tuoretta inkivääriä.

Nämähän olikin paprikoita, ei mitään chilejä. Mutta ihanan vihreitä!

sunnuntaina, lokakuuta 23, 2011

Kulta, hankittaisko me koira vai uusi liesi? (Mustikkapannukakut)


Keraaminen lietemme alkaa vedellä viimeisiään. Kaksi levyistä lämpenevät hitaammin kuin ihminen kestää odottaa ja toiset kaksi levyä ovat lähinnä vaan päällä tai pois. Ja kun ne ovat päällä niin ne toimivat täydellä teholla. Tuloksena on yleensä pohjaan palanutta ruokaa.

Herkkuisa pannari vai jotain ihan muuta?

Tämän aamun amerikkalaistyyliset mustikkapannukakut kokivat osittain aika karun kohtalon: pohjaanpalanutta mutta sisältä raakaa. Jos meillä olisi koira, se olisi nyt hyvin onnellinen pannukakkumassuinen piski. Ohjeessa ei ollut mitään vikaa, saimme nimittäin sentään muutaman onnistuneen pannukakun ihan lautasellekin asti. Ohje Eevalta Voisilmäpeliä-blogista.
Noudatin ohjetta, mutta piimän tai jogurtin korvasin rahkan ja raakamaidon seoksella, 1dl maitoa, 1,5dl rahkaa.

Ruokakuvauksen stailaamisesta voisin todeta, että tuollainen kirjava lautanen ei välttämättä toimi ihan parhaiten kirjavan ruoan kanssa. Ylläri! Mutta molemmissa on sentään tuollaisia mustia palluroita, että on edes jotain samaa henkeä sekä kuvattavassa että kuvausalustassa.

Kuohkeat mustikkapannarit Ameriikan malliin
2:lle

2,5 dl vehnäjauhoja
1 rkl sokeria
0,5 tl suolaa
0,5 tl leivinjauhetta
0,5 tl soodaa
2,5 dl piimää tai jugurttia
1 muna, keltuainen ja valkuainen eroteltuna
2 rkl voisulaa
2 dl mustikoita (pakaste)

paistamiseen voita tai öljyä

Sekoita keskenään kuivat aineet. Sekoita keltuainen voisulan kanssa, ja sekoita joukkoon piimä tai jugurtti.

Vatkaa valkuainen, älä ihan kovaksi vaan sen verran että vaahtoon alkaa muodostua “huippuja” kun nostat vispilän.

Sekoita maito-keltuaisseos jauhoseokseen ja sekoita vain sen verran, että ainekset ovat juuri ja juuri sekaisin. Kääntele joukkoon valkuaisvaahto. kääntele viimeiseksi joukkoon mustikat.

Kuumenna pannulla voi tai öljy, ja nostele kukkurallisia ruokalusikallisia pannulle ja litistä ne. Paista muutama minuutti kummaltakin puolelta.

Tarjoile vaahterasiirapin kanssa. Tai vaikka mustikoiden ja vaniljakastikkeen kanssa, niinkuin meillä tehtiin.

Että joo, ehkä se uusi liesi olisi ihan paikallaan! Koiraparka voisi muuten joutua syömään turhan usein pohjaanpalaneita keitoksia.

perjantaina, lokakuuta 21, 2011

Soppakellari goes lähiruokakaupat


Viime aikoina on tuonne isolle kirkolle avattu lähi- ja luomuruokaa myyviä kauppoja oikein kaksin kappalein: Aitokauppa ja Eat &Joy Kluuvin kauppahalli. Molemmat on ehtoja elintarvikeliikkeitä, veskipaperia tai pesuaineita on ihan turha hakea täältä. Yhtä kaikki, Miespuolisen kanssa päätimme katsastaa paikat viikonlopun alun kunniaksi.

Eat & Joyn kauppahallissa oli vilkasta viikonlopun kynnyksellä. Pyörimme ees taas ja ihmettelimme valikoimaa ja hintoja. Miespuolinen tunsi olonsa kovin orvoksi nuorten hipsterimiesten joukossa. Eihän hänellä ole edes korvakorua, poninhäntäkin on leikattu pois jo vuosia sitten.

Ostoskoriin laitettiin juustoja: Peltola Blue ja Lumolan Hans Peter. Lisäksi superihana leipomo Limbun suklaa-kirsikkaleipä. Lisäksi halusin kokeilla raakamaitoa, joten nakkasin koriin vielä
litran tönikän Kaskikansa-maitoa, vaikka Miespuolinen pudistelikin lempeästi päätään litrahinnalle, 4,50e.

Kaunista mutta kallista. En tekisi täällä viikko-ostoksia, mutta erikoisherkkuja täältä on kiva hakea. Irtotiskit ovat houkuttelevat ja mukavasti täällä voi siemaista myös kahvikupposen ostosten lomassa ja tai syödä vaikka keitto- tai salaattilounaan. Ja onhan se komeaa, että Helsingissäkin on oikein luomuun ja lähiruokaan erikoistunut kauppahalli. Maailmanluokan menoa.

Tehtaankadun Aitokaupassa oli häkellyttävän kirkas valaistus, paikka löytyi helposti, vaikka en oikein ollut varma edes sijainnista. Ihme kyllä autonkin sai parkkiin suhteellisen lähelle.

Täältä ostoskoriin laitettiin Pasta Factoryn punajuuri-vuohenjuustoravioleja. Olisin halunnnut ostaa myös omena-karamellipullan mutta koska myyjä ei osannut sanoa, oliko tuotteessa pähkinää, en sitä ostanut. Oli hieman tuoteselosteet hukassa, ei hyvä. Hyllyt tuntuivat erityisen tyhjiltä, liekö vielä vähän "alkukankeutta". Toivottavasti valikoima kehittyy vielä ja runsastuu.

Iltapalalla punajuuri-vuohenjuuriravioleja, liraus oliiviöljyä,
rouhaus mustapippuria ja lasillinen pinot noiria Uudesta-Seelannista.

Aitokaupassa oli muuten myynnissä ehkä maailman pienimpiä maa-artisokkia. Jos mulla meinaa lähteä järki noiden tavallistenkin kuorimisessa niin en tiedä miten saisin niin pienet jotenkin siivottua...

Itseäni hieman ihmetytti, kun kummassakaan paikassa ei oikein ollut leikkeleitä tarjolla. Tai no, tavallaan oli, E&J:ssä vakuumipakattua porosalamia, 22e /pötkö. Aitokaupassa oli muutama siivu jotain kinkkuleikkelettä. Näistä kumpikaan ei minua vakuuttanut. Olisin kaivannut jotain muuta, vaikka West Charkin tuotteita. Valikoimaan vaikutti varmaan myös kellonaika, iltasella alkoi jo olemaan vähän hyllyt tyhjillään.

Summa summarum: Toivomme menestystä molemmille kaupoille ja asioimme vastaisuudessakin. Vaikka meiltä saa lähiruokaa ihan täältä lähempääkin. Ja kaikista läheisintä ruokaa on tuo itsekasvatettu. Mutta sitähän ei ole todellakaan aina saatavilla.

Ja se suklaaleipä oli muuten taivaallista. Tummaa suklaata ja aurinkokuivattuja kirsikoita. Maistui ihanalta ihan itsellään ja myös sinihomejuuston kanssa. Suosittelen!

tiistaina, lokakuuta 18, 2011

Angrybird-tomaatti


Minähän en perusta mistään piipityspeleistä, mutta tuo yksi tomaatti tuo kyllä mieleen Angrybirdsit ja sen Red Bird-hahmon.

Jotain samaa henkeä siinä on kuin Nanna kakussa, vaikka kakku kyllä maistui taatusti makoisammalta.

sunnuntaina, lokakuuta 16, 2011

Vaniljainen omenapiiras


Pihatöiden, siivoamisenja ruoanlaiton lomassa oli pakko pyöräyttää pari omenapiirakkaa. Ihan silkasta tekemisen riemusta! Ohje Kinuskikissalta.

Ja valokuvaakin on ihan stailattu omenoilla. Ohhoh!


Vaniljainen omenapiiras

Pohja:
3 ½ dl vehnäjauhoja
½ dl sokeria
ripaus suolaa
125 g voita tai margariinia
2 rkl vettä

Omena-vaniljatäyte:
450 g omenoita (n. 4 omenaa)
397 g kondensoitua maitoa
1 ½ dl kevytmaitoa
2 munaa
1 vaniljatanko
kanelia

Sekoita vehnäjauhot, sokeri ja suola kulhossa. Nypi kuivat aineet sekaisin voin kanssa. Lisää vesi ja sekoita nopeasti tasaiseksi. Levitä taikina voidellun piirasvuoan pohjalle ja reunoille.

Tai hae kaupasta valmis piirakkapohja. koska vieraat ovat melkein jo ovella. Meillä käytettiin Myllyn parhaat kauramuropohjaa.

Jos olet oikein viitseliäs niin kuori omenat. Minä en oikein kotimaisista ompuista edes raatsi kuoria poistaa. Poista kuitenkin kodat ja leikkaa omenat ohuiksi siivuiksi. Asettele kauniisti vuokaan.

Sekoita kondensoitu maito, maito ja munat keskenään. Halkaise vaniljatanko pituussuunnassa. Kaavi sisältä siemenet ja sekoita täytteeseen. Kaada täyte vuokaan omenoiden päälle. Vaniljatangon sijaan käytin itse vaniljajauhetta. Ripsauta päälle kanelia.

Paista piirakkaa 200 asteessa noin 40 minuuttia. Suojaa pinta foliolla tai leivinpaperilla, kun se on saanut kevyesti väriä.

keskiviikkona, lokakuuta 12, 2011

Parsapenkin syystunnelmia


Myönnän, että olen saattanut sortua kesäparatiisin parsapenkin ylenmääräiseen hehkuttamiseen täällä blogissa. Vaikka se ei vielä edes tuota kovin paljoa. Tänä keväänä on vasta ensimmäistä satoa korjattu ja ihan pienesti vaan. Mutta ensi kevättä odotellaan, ihan vesi kielellä.

Parsa on kaunis myös sadonkorjuun jälkeen. Kesän aikana se kasvaa aikamoiseksi huiskuksi. Syksyllä siihen ilmaantuu pieniä punaisia marjoja, jotka ovat muuten myrkyllisiä!

Viime viikonlopun kauniissa syysaamussa oli pakko yrittää ikuistaa kastehelmiä parsa oksilla. Haastellista hommaa. Tältä parsat näyttävät muuten keväällä.



Kodin Pellervo antaa hyviä vinkkejä parsan viljelyyn. Juurakoita kannattaa keväällä kysellä esim. hyötykasviyhdistyksestä. Meille juurakoita on kertynyt sekä torilta että hyötykasviyhdistyksen järjestämästä taimipäivästä Annalasta. Korkeampi rivi on kasvanut jo muutaman kesän, matalammat ovat tämän kesän istukkaita, hyvin ovat nekin lähteneet kasvuun. Ja pakko niille on hommata vielä muutama kaveri ensi keväänä.

Parsa kasvaa muuten aika itellään. Kompostia tai kakkaa kun muistaa aina välillä lykätä, niin siellä se pärjäilee oikein hyvin.

maanantaina, lokakuuta 10, 2011

Keittiörobotti



Vaikka olenkin kroonisessa keittiöväline- ja astiaostokiellossa, niin tämä oli pakko tuoda Miespuoliselle tuliaisiksi. Kätevä keittiörobotti muuntaa ameriikkalaisten kuppimitat härmäläistajuisiksi suit sait! Tuskin maltan odottaa, että pääsen testaamaan. Eikun siis Miespuolinen pääsee testaamaan.

Hilpeä keittiörobo löytyi "Helsingin Pariisista", Korkeavuorenkadulta Eiringistä.


Yksi robo, neljä erilaista mittaa.


Päänuppi on 80 millinen!

tiistaina, lokakuuta 04, 2011

Eläinten viikko ilman kasvisruokareseptiä


Kokkaukseni ovat vielä hetken aikaa tauolla, joten kirjoitanpa vaihteeksi ruoka-asioista vähän eri näkökulmasta. Aiheen tarjosi näppärästi sähköposti Animaliasta.

Huomatessani viestin Animaliasta, ensimmäinen ajatus oli, että voi ei. Mitä kettutyttö-järjestö minusta tahtoo? Luin kuitenkin viestin loppuun ja huomasin helpotuksekseni, että lähestymisen sisältö ja aihe olivatkin ihan asiallisia.

Animalia organisoi lokakuussa eläinten viikon ja haastaa tällä kertaa pohtimaan, miten omat elämäntavat vaikuttavat eläinten hyvinvointiin. Kuluttamisen etiikkaa tulee harvemmin mietittyä erityisesti eläinetiikan kannalta, pois lukien kosmetiikkatuotteet, turkisvaatteet ja ruoka. Vaatteita ostaessani tai matkaa suunnitellessani en todellakaan ole miettinyt moisia seikkoja.

Kampanjan sivustoon pääset tutustumaan tästä. Julkkinassuina menossa mukana ovat mm. Jani Toivola ja Hanna Partanen, jonka kanssa en koe olevani samoissa ruokafilosofioissa. Kevyttuotteet, kaupan valmiin guacamolemöhnän tarjoaminen päivällisvieraille ja suolaprosenttien kyttäys leipäpaketeissa tekivät minuun lähtemättömän vaikutuksen, eikä ihan sillä positiivisella tavalla.

Itsehän olen paatunut lihansyöjä. En edes voisi olla muuta, koska kala ja palkokasvit eivät terveydellisistä syistä kuulu ruokavaliooni ja jostainhan minunkin pitää proteiini saada. Lihan korvaaminen vaikkapa maitoproteiinilla ei myöskään taida olla eettisesti kaikkein kestävin ratkaisu. Enkä oikein kannata suurta lisäravinteiden käyttämistä, vaikka napsin monivitamiinit kiltisti. Ja kyllä, pidän eläimistä - mutta silti syön niitä.

Meillä syödään paljon kasviksia, marjoja ja hedelmiä. Blogia tarkastellessa sitä ei ehkä ihan helposti uskoisi, mutta näin se vaan on. Kasvikset tosin useimmiten päätyvät tässä keittiössä lisäkkeen rooliin, mutta siitä huolimatta blogissa on melkein 50 kasvisruokareseptiä.

Viheriöidenkin kohdalla suosin laatua ja päädyn usein luomuun. Samoilla kriteereillä pyrin valitsemaan lihan. Ehkä vähemmän, mutta parempaa ja samalla paremman elämän elänyttä. Vaikka turkiseläinten kasvattamisesta ehkä joskus päästään, (toivon todella) niin tuotantoeläimistä tuskin. Siksi haluan edesauttaa, jotta ravinnoksi käytetyt eläimet saisivat parhaan mahdollisen kohtelun ja hyvän elämän. Omana tavoitteena on, että meillä syödään jatkossa myös enemmän riistaa, mutta sitähän ei koskaan tiedä. Saalista ei aina saa. Tosin Animalian mielestähän riistan syöminen on arveluttavaa.

Turkiksista on tosin hyvä muistaa, että eräälläkin suvun mummolla on yhä käytössä yli 20 vuotta vanha minkkiturkki. Se on edelleen uuden veroinen, pörröinen ja ihanan lämmin. Harvalla keinokuitutakilla on yhtä pitkää käyttöikää.

Yleisellä tasolla olen sitä mieltä, että kaikenlainen äärimmäisyyksiin viety fanaattisuus ei ole kovin rakentavaa. Pelkästään kasvissyönnillä tuskin tätä maailmaa pelastetaan, kuten ei millään yksittäisellä teolla. Mutta silti, omilla valinnoillani voin ihan varmasti vaikuttaa kauppojen tarjontaan. Erityisesti, kun valintojen tekijöitä on muitakin kuin minä.

Tämän tekstin kohdalla en malta olla sotkematta juttuun myös elintarviketeollisuutta ja prosessoituja ruokia. Kasvisvaihtoehtojen kohdalla ja erityisesti vegaanivaihtoehtojen tuotesisällöt ovat toisinaan aika kamalaa luettavaa. Jos pavuista halutaan tehdä makkaran tapaista valmistetta, niin tottahan sitä on prosessoida rankasti ja käyttää aika satsi apuaineita. Tai kasvismargariinin käyttäminen leivonnassa voin sijaan? Esimerkkejä löytyy useampia. Toki se voi olla eläinystävällisempää, mutta en ihan menisi takuuseen noiden tököttien ihmisystävällisyydestä, vaikka ne elintarvikkeiden statuksen omaavatkin.

Eettisessä kuluttamisessa, kuten kuluttamisessa yleensäkin, on omat ongelmansa. Ovelat markkinointimammat mielellään kauppaavat hyvää omaatuntoa kaipaavalle kuluttajalle yhdeksän hyvää ja kymmenen kaunista. Kävin hieman lueskelemassa kaura- ja soijamaitotuotteiden tuotesisältöjä: karrageenia, ksantaanikumia, glukoosi-fruktoosisiirappia, aromeja, väriäaineita... Ovatko ne kaikki terveellisiä ja tarpeellisia? Suo siellä, vetelä täällä.

On hyvä, että minuakin herätellään. Sensaatiohakuiset salakuvat maatiloilta eivät välttämättä ole se juttu, mikä minua erityisesti koskettaa. Mutta asiallinen sähköposti ja hyvät verkkosivut pysäyttivät miettimään toviksi. Ja vaikka tämä kirjoitus ei ehkä ole ihan sellainen, mitä Animalia olisi toivonut, niin se on minun korteni kekoon.

Aiheeseen ovat tarttuneet myös bloggarikollegat.