torstaina, toukokuuta 27, 2010

Ameriikan kaalisalaattia



Varhaiskaali lukeutunee näihin kevään ja kesän sesonkiherkkuihin. Ensin unkarilaisena ja kohta varmaan ruotsalaisena ja suomalaisena versiona. Ja hyvää se on sitten syksymmälläkin ja talvella. Tosin silloin ei kannata puhua mistään varhaisuudesta. :)

Perinteikäs coleslaw kuuluu meillä kesän vakiojuttuihin. Jostain kumman syystä en sitä ole tänne koskaan kirjannut. Reseptejä tähän salaattiin on maailmassa tukuittain. Itsekin varioin sitä aina fiiliksen ja tykötarpeitten mukaan. Mutta tässä meidän ruokakunnan perusversio, joka on yhdistelty erilaisista resepteistä matkan varrella.


Coleslaw

3/4 varhaiskaalia
1 porkkana
1/2 paprika
1/2 sipuli tai punasipuli
kevätsipulia tai ruohosipulia

Kastike:

1 dl jogurttia
1/2 dl majoneesia
1 rkl dijonin sinappia
1 rkl sokeria
2 tl viinietikkaa
1/4 tl suolaa
hyppysellinen cayennea
mustapippuria myllystä
(Tabascoa, jos kaipaa lisää terää)
jos löytyy: 1/2 tl sellerinsiemeniä

Suikaloi kaali ohueksi, raasta porkkana. Suikaloi paprika ja sipuli ohuiksi. Silppua kevätsipuli tai ruohosipuli. Sekoita kastikeainekset ja kaada vihannesten päälle. Sekoita ja annan maustua puolisen tuntia ennen tarjoilua. Tarkista maut ja säädä tarvittaessa. Tarjoile vaikkapa grillatun lihan tai makkaran lisukkeena.

Jos jogurtti on loppu, voi tilalla käyttää kermaviiliä tai ranskankermaa. Viinietikan voi korvata sitruunamehulla. Paprika taas on toisten mielestä coleslaw:ssa täysin epäortodoksista. Kokeile ja päätä itse, millainen versio tästä sopii sinun suuhusi!


Ai niin, kaali on tällä hetkellä muutenkin pinnalla ruokablogeissa: vielä ehdit äänestää kuukauden ruokahaasteessa omaa kaalisuosikkiasi ja tsekata mitä kekseliäimmät kaaliherkut!

keskiviikkona, toukokuuta 26, 2010

Tähtipullat kermakastikkeessa





Tällä respetillä on tehty lihapullia varmaan melkein jokaikisessä itseään kunnioittavassa blogikeittiössä. Villitys alkoi jo muutama vuosi sitten, kun resepti julkaistiin Hesarin Nyt-liitteessä. Vihdoin se ennätti meillekin asti! Ja kokeileminen kannatti, vaikka arkipullat taitaa syntyä aina melkein sillä samalla vanhalla, tutulla meiningillä. Mutta vaihteleminen virkistää ja onhan tämä legendaarinen respeti!

Soosista tuli hieman valjun väristä, koska käyttämäni demi-glace oli lintuversio. Mutta hyvää tuli silti!

Jallupullat kermakastikkeessa


Lihapullataikina:

400 g naudan jauhelihaa (orig. sika-nauta)
1 dl ranskankermaa
½ dl sipulikeittoaineksia
½ dl paahdettua sipulia
muutama ripaus jauhettua maustepippuria

Sekoita lihapullataikina tasaiseksi ja pyörittele siitä kostein käsin melko isoja lihapullia. Paista pullia uunissa noin 45 minuuttia. Pullia luvattaan alkuepräisessä ohjeessa tusinan verran, mutta Kettukeittiössä niitä oli tullut 20 kpl ja meillä tuplattiin taikina ja unohdettiin laskut.

Kastike:

50 g voita
1 dl vehnäjauhoja
2 dl demi glace -kastikepohjaa
2,5 dl vettä
2 rkl härkäfondia
1 dl ruokakermaa
0,5 dl jaloviinaa

Sulata voi pannulla ja lisää siihen vehnäjauhot. Kun jauhot ovat ruskistuneet hiukan, lisää demi glace ja sekoita tasaiseksi. Sekoita vesi ja fondi keskenään ja lisää kastikkeeseen. Anna porista puolisen tuntia. Lisää lopuksi kerma, jaloviina ja kypsät lihapullat ja kuumenna kastike syötäväksi. Tarjoile pullat ja soosi pottumuusin ja suolakurkkujen kera.

Alunperinhän resepti on peräisin Ravintola Torista. Meille se kulkeutui Kulinaarimurulan ja Ketunkeittiön innoittamina.

tiistaina, toukokuuta 18, 2010

Nuppusia - elämää parsapenkissä


Iloinen yllätys odotti viime viikonlopun helteissä parsapenkissä! Sieltä ne kurkkaili, pienet parsan nuppuset. Ja osa otti tosi kovaa kasvuspurttia ihan muutaman päivän aikana. Kasvoivat ihan silmissä!

Juurakot istutettiin viime keväänä ja vielä tämän kasvukauden juurakot saavat kerätä voimia eli parsoja ei vielä kerätä. Mutta ensi keväänä toivottavasti päästään herkuttelemaan!



Juurakot hankittiin vuosi sitten hyötykasviyhdistyksen taimimyynnistä Annalasta.

torstaina, toukokuuta 13, 2010

Nuu-nuu nuudelisalaatti


Viimeisimmästä Maku-lehdestä tarttui vaahtokarkkibrowniesin lisäksi matkaan nuudelisalaatti. Mainio lisäke esim. grillikekkereille tai lounassalaatiksi esim. kanalla höystettynä. Katkaravut tai tofukin toimisivat varmasti hyvin.

Tämän salaatin myötä tuli hankittua myös seesamiöljyä ja sehän olikin kerrassaan mainiota!

Nuudelisalaatti

120g riisinuudelia (3mm leveitä)
150g sokeriherneen palkoja
1/2 punasipuli
1/2 vihreä paprika
1/2 punainen paprika
1 prk (225/140g) vesikastanjoita
3-5 kevätsipulin vartta
1/2 punainen chilipalko
1 dl thaibasilikaa hienonnettuna
Seesaminsiemeniä (paahda, jos jaksat)

Kastike:
2-3 rkl makeaa thai chilikastiketta
2 rkl limettimehua
1 rkl seesamiöljyä
1 tl inkivääriä raastettuna
1 tl suolaa

Liota riisinuudeleita kylmässä vedessä 10 minuuttia. Valuta nuudelit ja keitä kypsäksi pakkauksen ohjeen mukaan.(Noin 2 min.) Kumoa siivilään ja huuhtele kylmällä vedellä. Valuta.

Kiehauta sokeriherneen palot suolalla maustetussa vedessä. Valuta ja huuhtele siivilässä kylmällä vedellä. Jos käytät pakasteherneitä, voit lisätä ne suoraan jäisinä salaattiin.

Sekoita salaatikulhon pohjalla kastikeaineet keskenään. Kuori ja viipaloi punasipuli ohuiksi viipaleiksi. Viipaloi myös huuhdellut paprikat. Valuta vesikastanjat ja viipaloi myös ne. Silppua kevätsipuli ja halkaistu, siemenetön chili. Sekoita kaikki ainekset kastikkeeseen. Peitä ja anna maustua viileässä muutama tunti tai seuraavaan päivään. Sekoita joukkoon silputtua thaibasilikaa juuri ennen tarjoilua.

Meillä tätä on varioitu ihan reippaasti sen mukaan, mitä kaapista löytyy. Toimii hyvin munanuudeleilla, ilman vesikastanjaa, herneitä ja thaibasilikaa. Joskus mukaan laitettiin paistettua kanaa, jolloin salaatti toimi mainiona lounaana.

torstaina, toukokuuta 06, 2010

Keväänvihreä pasta




Salaatit ja pastat ovat meillä usein arki-illan ruokaa, niin tänäänkin. Tämän pastan innoittajina toimivat yllättävän freesit unkarilaisparsat ja ihana, pieni ja napakka kesäkurpitsa. Jonkinsortin pasta primavera tästä sitten syntyi.

Keväänvihreä pasta
(kahdelle nälkäiselle)

oliiviöljyä
nippu kevätsipulia
1/2 solo valkosipuli
6 vartta vihreää parsaa
1 pieni ja napakka kesäkurpitsa
1/2 vihreä paprika
tilkka valkoviiniä
sitruunamehua
tilkka kermaa
suolaa ja mustapippuria myllystä
Silputtua tuoretta basilikaa
murennettua sinihomejuustoa

Sopiva määrä mieluisaa pastaa

Kuori parsat ja kiehauta niitä nopeasti muutama minuutti. Jäähdytä ja leikkaa paloiksi. Silppua kevätsipuli ja valkosipuli. Leikkaa kesäkurpitsa ja paprika haluamallasi tavalla. Laita pastavesi kiehumaan. Kuullota pannulla sipuleita oliiviöljyssä tovi ja lisää pannulle kesäkurpitsa ja paprika. Anna paistua hetki ja lisää sitten liraus viiniä. Keitä pasta, jätä se reilusti al denteksi. Valuta pasta. Lisää pannuun parsat (pl nuput), tilkkanen sitruunamehua ja kerma. Mausta pippurilla ja suolalla. Lisää pannnulle pasta ja parsan nuput. Tarkista makua ja lisää sitruunamehua / suolaa / pippuria tarvittaessa. Annostele lautasille ja ripsauta päälle murenneltua sinihomejuustoa.



Ihanan aurinkoisen arki-illan kunniaksi ruokaa siivitteli nautinnolinen valkoviini yhdeltä lempituottajistani, Georg Breurilta. Talon nykyinen viinintekijä on muuten nuori nainen, Theresa Breuer. Todella valovoimainen persoona!

tiistaina, toukokuuta 04, 2010

Tahmainen herkku: VaahtokarkkiBrownies


Keittokirjoja ei ole viime aikoina tullut selailtua. Hassu juttu sinänsä, vaikka ne nykyisin sijaitsevat kätevästi keittiössä ja vieläpä oikein hyllyssäkin.

Ruokalehdet sitten tuleekin rapisteltua läpi sitäkin aktiivisemmin, joko töissä tai kotona. Tarkkaavaisuus on tosin mitä sattuu, mutta tämä makeaakin makeampi herkku iski silmiini heti. Aviisi oli uusin Maku-lehti. Ja onneksi Vappu sattui sopivasti hollille niin sain hyvän syyn leipaista näitä. Näistä tuli ihan tautisen hyviä: makeita ja tahmeita. Yksi palanen riittää.

VaahtokarkkiBrownies
(10 annosta)

125g voita
1 dl tummaa kaakaojauhetta
2 munaa
2,75 dl sokeria (meillä tumma ruokosokeri)
1,5 dl vehnäjauhoja
1 tl leivinjauhetta
3 dl silputtuja vaahtokarkkeja (ostin 2 pussillista, riitti just)
50g tummaa suklaata rouhittuna

Pinnalle: vaahtokarkkeja

Sulata voi ja sekoita joukkoon kaakaojauhe. Vaahdota munat kulhossa sähkövatkaimella ja lisää joukkoon vähitellen sokeri. Sekoita munavaahtoon voiseos (huom. ei saa olla kovin kuumaa!) Sekoita keskenään jauhot ja leivinjauhe. Siivilöi ne taikinaan ja sekoita tasaiseksi. Kääntele taikinaan vaahtokarkkipalat ja rouhittu suklaa.

Leivinpaperoi noin 20x x20cm uunivuoka ja kaada taikina vuokaan. Tasoittele ja Paista 175 asteisessa uunissa noin 30 minuuttia. Taikina kuohuu uunissa, älä pelästy. Lisää muutama minuutti ennen paistoajan umpeutumista pinnalle kokonaisia vaahtokarkkeja. Paista vielä 30 minuuttia. Jäähdytä Browniet hyvin. Leikkaa neliöiksi ja tarjoile.

Ja muuten, ei haittaa vaikka sukaata sattuiskin lipsahtamaan mukaan tuplamäärä... Ai teinkö niin? No ei sitä aina voi pysyä mukana laskuissa.