torstaina, toukokuuta 27, 2010

Ameriikan kaalisalaattia



Varhaiskaali lukeutunee näihin kevään ja kesän sesonkiherkkuihin. Ensin unkarilaisena ja kohta varmaan ruotsalaisena ja suomalaisena versiona. Ja hyvää se on sitten syksymmälläkin ja talvella. Tosin silloin ei kannata puhua mistään varhaisuudesta. :)

Perinteikäs coleslaw kuuluu meillä kesän vakiojuttuihin. Jostain kumman syystä en sitä ole tänne koskaan kirjannut. Reseptejä tähän salaattiin on maailmassa tukuittain. Itsekin varioin sitä aina fiiliksen ja tykötarpeitten mukaan. Mutta tässä meidän ruokakunnan perusversio, joka on yhdistelty erilaisista resepteistä matkan varrella.


Coleslaw

3/4 varhaiskaalia
1 porkkana
1/2 paprika
1/2 sipuli tai punasipuli
kevätsipulia tai ruohosipulia

Kastike:

1 dl jogurttia
1/2 dl majoneesia
1 rkl dijonin sinappia
1 rkl sokeria
2 tl viinietikkaa
1/4 tl suolaa
hyppysellinen cayennea
mustapippuria myllystä
(Tabascoa, jos kaipaa lisää terää)
jos löytyy: 1/2 tl sellerinsiemeniä

Suikaloi kaali ohueksi, raasta porkkana. Suikaloi paprika ja sipuli ohuiksi. Silppua kevätsipuli tai ruohosipuli. Sekoita kastikeainekset ja kaada vihannesten päälle. Sekoita ja annan maustua puolisen tuntia ennen tarjoilua. Tarkista maut ja säädä tarvittaessa. Tarjoile vaikkapa grillatun lihan tai makkaran lisukkeena.

Jos jogurtti on loppu, voi tilalla käyttää kermaviiliä tai ranskankermaa. Viinietikan voi korvata sitruunamehulla. Paprika taas on toisten mielestä coleslaw:ssa täysin epäortodoksista. Kokeile ja päätä itse, millainen versio tästä sopii sinun suuhusi!


Ai niin, kaali on tällä hetkellä muutenkin pinnalla ruokablogeissa: vielä ehdit äänestää kuukauden ruokahaasteessa omaa kaalisuosikkiasi ja tsekata mitä kekseliäimmät kaaliherkut!