tiistaina, kesäkuuta 08, 2010

Alkukesän mehu raparperista


Meillä on kesäparatiisissa aivan hillitön penkki raparperia. Vaikka sitä on pienennettykin, niin sen tuotantokapasiteetti on enemmän kuin mitä yksi keskivertoperhe pystyy kuluttamaan vaikka kuinka hilloaisi, leipoisi ja keittäisi mehua. Niinpä jaksan aina hämmästellä kauppojen raparperin kilohintaa, 3,95e tänäänkin Stockalla... Tuolla hinnalla en varmaan olisi raaskinut alkaa mehunkeittoon.

Tämän mehun keittelin viikonloppuna, kun kaapissa oli kuivettunutta vaniljatankoa. Hauskan näköinen ja ihanan makuinen mehu. Ja mikä väri!

Resepti löytyi Maku-lehden sivuilta, jotka on muuten ihan uudistuneet.

Vaniljainen raparperimehu

1,5 kg raparperia
6 dl vettä
1 kpl vaniljatankoa
500 g sokeria

Huuhtaise ja paloittele raparperit, kiehauta vesi. Lisää kattilaan raparperit ja halkaistu vaniljatanko.Keitä kannen alla miedolla lämmöllä noin 15 minuuttia, kunnes raparperit ovat täysin pehmenneet.

Siivilöi mehu ja kaada se takaisin kattilaan.Kuumenna mehu ja liuota joukkoon sokeri. Anna mehun kiehahtaa. Kuori pinnalle muodostunut vaahto reikäkauhalla pois.Pullota mehu puhtaisiin pulloihin. Anna jäähtyä huoneen lämmössä. Säilytä mehu kylmässä.

Reseptillä syntyy noin 1 litra mehutiivistettä. Laimenna mehua juomaksi vedellä tai kivennäisvedellä. Voisi kokeilla myös, mitä syntyisi kuivan kuohuviinin kanssa.

Note to self: Tästä tuli melkoisen makeaa eli ensi kerralla ihan himpun verran vähemmän sokeria. Makuasioitahan nämä ovat...

Ja kun sitä raparperia nyt on niin näitä chutneytäkin voisi kokeilla...