keskiviikkona, toukokuuta 26, 2010

Tähtipullat kermakastikkeessa

Tällä respetillä on tehty lihapullia varmaan melkein jokaikisessä itseään kunnioittavassa blogikeittiössä. Villitys alkoi jo muutama vuosi sitten, kun resepti julkaistiin Hesarin Nyt-liitteessä. Vihdoin se ennätti meillekin asti! Ja kokeileminen kannatti, vaikka arkipullat taitaa syntyä aina melkein sillä samalla vanhalla, tutulla meiningillä. Mutta vaihteleminen virkistää ja onhan tämä legendaarinen respeti!

Soosista tuli hieman valjun väristä, koska käyttämäni demi-glace oli lintuversio. Mutta hyvää tuli silti!

Jallupullat kermakastikkeessa


Lihapullataikina:

400 g naudan jauhelihaa (orig. sika-nauta)
1 dl ranskankermaa
½ dl sipulikeittoaineksia
½ dl paahdettua sipulia
muutama ripaus jauhettua maustepippuria

Sekoita lihapullataikina tasaiseksi ja pyörittele siitä kostein käsin melko isoja lihapullia. Paista pullia uunissa noin 45 minuuttia. Pullia luvattaan alkuepräisessä ohjeessa tusinan verran, mutta Kettukeittiössä niitä oli tullut 20 kpl ja meillä tuplattiin taikina ja unohdettiin laskut.

Kastike:

50 g voita
1 dl vehnäjauhoja
2 dl demi glace -kastikepohjaa
2,5 dl vettä
2 rkl härkäfondia
1 dl ruokakermaa
0,5 dl jaloviinaa

Sulata voi pannulla ja lisää siihen vehnäjauhot. Kun jauhot ovat ruskistuneet hiukan, lisää demi glace ja sekoita tasaiseksi. Sekoita vesi ja fondi keskenään ja lisää kastikkeeseen. Anna porista puolisen tuntia. Lisää lopuksi kerma, jaloviina ja kypsät lihapullat ja kuumenna kastike syötäväksi. Tarjoile pullat ja soosi pottumuusin ja suolakurkkujen kera.

Alunperinhän resepti on peräisin Ravintola Torista. Meille se kulkeutui Kulinaarimurulan ja Ketunkeittiön innoittamina.