maanantaina, maaliskuuta 29, 2010

Suloista suklaata - Mousse au chocolatOlivia-lehdessä on juttusarja täydelliset ohjeet, joka tulee vilaistua aina, jos kyseinen aviisi sattuu käsille. Samoja reseptejä löytyy käteväti myös Olivian ruokasivuilta. Muutaman kerran olen kokeillutkin, eikä juttusarjan nimi ole ihan tuulesta temmattu. Klassinen mudcake, joka taitaa olla blogini ensimmäisiä reseptejä on ihan mieletön. Eikä hullumpi ollut tämä klassinen suklaamoussekaan, jota nautimme taannoin Miespuolisen synttäri-iltamien jälkiruokana. Ohje oli kuudelle, mutta meillä tämä riitti todella hyvin kahdeksalle, miltei voisin sanoa että kymmenelle. Moussen maku ja koostumus olivat todella täyteläiset! Tämä voisi sopia pääsiäisaterian jälkruoksi, jos perinteinen pasha-mämmilinja alkaa tylsimään.

Artikkeleissa on aina kivana lisänä jonkun keittiöammattilaisen pro-niksit. Tässä reseptissä vinkkejä jakoi ravintola Lyonin kallan vastaava Jussi Nieminen. Suklaan laatuun kannattaa panostaa, sulattamisen kanssa kannattaa olla todella tarkkana (lämpömittari auttaa, sopiva sulamislämpötila on 55-60astetta). Sokeriksi kannattaa valita hienojakoista siroa, jolloin keltuaisvaahdosta tulee pitävä ja tiivis. Muscovadosokerilla taas saa mousseen paahteisempaa makua.

Mousse au chocolat - Samettinen suklaamousse

6-8:lle

200 g tummaa suklaata,
jossa on kaakaota vähintään 60 %
200 g voita
3 rkl vahvaa kahvia
1/5 tl suolaa
4 munankeltuaista
1 dl sokeria
2 rkl rommia tai appelsiinilikööriä (meillä konjakkia)
2 dl kuohukermaa

Näin tehtiin, juuri kuten ohjeissa kehotettiin:

Rouhi suklaa pieniksi paloiksi. Mittaa voinokareet, suklaarouhe ja kahvi teräskulhoon ja nosta se kiehuvan vesikattilan päälle. Sekoittele, kunnes voi ja suklaa ovat täysin sulaneet. Nosta kulho kattilan päältä, mausta ripauksella suolaa ja jäähdytä.

Riko keltuaiset pyöreäpohjaiseen teräs- tai lasikulhoon, lisää sokeri ja vatkaa kuohkeaksi vaahdoksi. Mausta rommilla tai appelsiiniliköörillä. Nosta kulho kiehuvan vesikattilan päälle ja vatkaa vesihauteessa, kunnes seos on paksua ja kuohkeaa.

Nosta munasokerivaahto kulhossaan kylmällä vedellä tai jääpaloilla (Talvella lumi on kätevää!) täytettyyn vesiastiaan. Jatka vatkaamista, kunnes seos on jäähtynyt ja vaahto on kiiltävää ja kuohkeaa.

Kaada suklaaseosta ohuena nauhana keltuaissokerivaahtoon koko ajan sekoittaen niin että seoksesta muodostuu tasainen majoneesimaisen kiinteä ja kiiltävä emulsio.

Vatkaa kerma löysähköksi vaahdoksi ja sekoita varovasti nostellen suklaavaahtoon. Lusikoi seosta annosmaljoihin tai vaikka kaffekuppeihin ja nosta pariksi tunniksi jääkaappiin jähmettymään. Rouhi päälle suklaata ja siivilöi pinnalle tummaa kaakaojauhetta.

Kriittiset vaiheet:

Jos vatkaat keltuaissokeriseoksen lasikulhossa vesihauteessa, varmista että kulho kestää kuumentamista. Vesihaudekulhon pohja ei saa osua kattilan pohjaan: jos lämpötila nousee liikaa ja keltuaiset kypsyvät liian nopeasti, pysyvää vaahtoa ei muodostu. Sama pätee suklaavoiseoksen sulattamiseen vesihauteessa.

Keltuaisvaahdon jäähdyttäminen vatkaamalla kylmän vesihauteen päällä on tärkeää, koska silloin vaahto sitoo ilmaa mahdollisimman paljon ja sen rakenteesta tulee kuohkea.

Oma kommentti: Suolaton voi olisi sopinut tähän hyvin. Tavallisesta voista tuli aika jännän suolainen makuvivahde jälkkäriin, mikä kyllä sopi tähän ihan hyvin. Suklaa ja suolahan toimii ihan kivasti yhdessä!

P.S. Blogistani löytyy myös toisentyyppinen suklaamousse, jos kiinnostaa...