perjantaina, huhtikuuta 02, 2010

Aamusämpyläiset


Jostain muistin perukoilta tuli kiirastorstain iltana mieleen, että mitäpä jos seuraavana aamuna olisi tuoreita sämpylöitä aamiaisella. Tässä vaiheessa on myönnettävä, että leipomisintoni on kohonnut ihan merkittävästi uuden keittön ja erityisesti tuon sähköuunin myötä. Leipominen on niin paljon hauskempaa, kun paistotulosta ei tarvitse tuskailla.

Sitäpaitsi, tämä on ainoa tapa saada takuutuoretta leipää aamulla pöytään. Eipä Suomessa juuri ole asiakasorientoituneita leipomoita, jotka olisivat aamulla auki. Ja vielä kun asuu täällä kehäkolmosen ulkopuolella niin aika turha toivo... Toista se on esimerkiksi Ranskassa!

Silläsipulin porukka oli bongannut Lettupannusta tämän sämpylöitä illalla aamuksi ohjeen, jota minäkin aamiaissämpyläprojektissani käytin. Sen verran aloin sooloilemaan, että nakkasin sekaan spelttijauhoja ja ilmeisesti sen myötä taikinasta tuli aika tinttaa. Enkä laittanut edes koko ohjeen jauhomäärää. Muistetaakoon tämä sitten seuraavalla kerralla, että speltin tarvitsema nestemäärä on mitä ilmeisimmin ihan toista luokkaa kuin tavallisen vehnäjauhon.

Näillä sämpylöillä voi siis aloittaa aamunsa todella tasokkaasti! Ohje suoraan Silläsipulista, mitäpä sitä hyvää ohjetta muuntelemaan.

Kymmenen sämpylää aamuksi illalla

½ pss kuivahiivaa (tai ¼ pkt hiivaa)
3 dl kylmää maitoa (tai kasvismaitoa tai vettä)
1 rkl öljyä
1,5 tl suolaa
1 rkl hunajaa (tai siirappia)
1 dl kaurahiutaleita
6,5 dl hiivaleipäjauhoja

Mittaa, mahtuuko hyllylle uunipelti. Jos ei mahdu, mittaile, mahtuisiko joku muu vastaava alusta, esimerkiksi leikkuulauta.

Murenna hiiva tai kaada kuivahiiva kulhoon. Lisää joukkoon kylmä maito tai vesi. Lisää öljy, suola, hunaja tai siirappi sekä kaurahiutaleet. Lisää hiivaleipäjauhoja vähitellen. Kun olet lisännyt kaikki jauhot, öljyä kätesi, lyö kätesi kulhoon ja puristele ja vaivaa taikinaa, kunnes se on kimmoisaa ja irtoaa kulhon reunoista. Taikina jää löysäksi. Se on tarkoituskin.

Ripottele pöydälle vehnäjauhoja ja kumoa taikina kulhosta. Leikkaa taikina kymmeneen osaan. Kostuta kätesi vedellä ja pyöritä palat palloiksi. Nosta sämpylät pellille leivinpaperin päälle tai leikkuulaudalle leivinpaperin päälle. Ripottele sämpylöiden pintaan runsaasti jauhoja. Peitä sämpylät liinalla ja nosta ne jääkaappiin. Sulje jääkaappi ja mene nukkumaan.

Ota aamulla sämpylät kaapista pöydälle kohoamaan siksi aikaa, kun uuni kuumenee 250 asteeseen. Paista sämpylöitä 10-15 minuuttia, kunnes ne saavat vähän väriä. Veteen tai soijamaitoon tehdyt sämpylät eivät ruskistu yhtä paljon kuin maitoon tehdyt sämpylät. Älä paista niitä liian kauan. Note to self: Meidän uunilla aloita paistoaika 8:lla minuutilla