sunnuntaina, tammikuuta 31, 2010

Tuhti talvinen punajuurikeitto


Talviseen ruokameininkiin kuuluvT meillä pataruokien lisäksi muhevat, lämmittävät keitot. Vihannesten ollessa tällä hetkellä aneemisimmillaan juurekset sen kuin porskuttavat. Ovat siis todellakin tämän hetken sesonkiruokaa. Tällä kertaa tiukkapipaisessa sesonki-ajattelussa tuli pieni oikaisu puolivalmistetta käyttämällä. :D

Pirkan kasvissosepötkylöitä on tullut testattua kerran aiemminkin. Tämä uusintakierroksen resepti oli mielestäni onnistuneempi juttu, kuin edellinen porkkanasoppakokeiluni. Käytin siis Pirkan punajuuri-perunasosetta. Punajuuri on ihana juures, mutta sen käyttö on meillä toisinaan hieman vähäistä, kun sen käsittely on muka jotenkin sotkuista (seliseli). Eli siinä mielessä tällaisen esikäsitellyn tuotteen käyttäminen tuntui jotenkin järkevämmältä, kuin esimerkiksi tuon porkkanan kohdalla. Mutta miksi tähänkin puolivalmisteeseen on pitänyt lisätä maissitärkkelystä? Minkä ihmeprosessin läpi raaka-aineet menevät, että sosetta pitää tiivistää kasaan maissitärkkelyksellä? Mietityttää...

Innoitus tähän punajuurisoppaan löytyi Pippurimylly-blogista, jossa keittoa oli höystetty juustoravioleilla. Meillä mentiin vähän yksinkertaisemmin, mutta makoisaa oli näinkin. Ja helppoa, nopeaa ja siistiä.

Sinihomejuustolla maustettu punajuurikeitto

1 sipuli
öljyä
1 pötkö (500g) Pirkan punajuuri-perunasosetta
0,5-1 dl valkoviiniä
noin 2 dll kasvislientä
n. 150 g sinihomejuustoa
2 dl kermaa
liraus tummaa balsamicoa
mustapippuria myllystä
tarjoiluun: maustamatonta jugurttia tai crème fraîchea

Kuori ja hienonna sipuli. Kuullota sipulia öljyssä isossa kattilassa muutama minuutti. Lisää kattilaan valkoviini ja sen jälkeen punajuuri-perunasose pötköstä sekä kasvislientä. Säädä keiton paksuutta liemellä. Meillä tykättiin tällä kertaa vähän paksummasta keitosta. Kiehauta ja lisää mukaan murusteltu sinihomejuusto ja kerma. Tarkista maku ja säädä balsamicolla ja pippurilla. Surauta tasaiseksi sauvaskoittimella tai blenderissä. Jos keitto on vähän jäähtynyt tässä välissä niin kuumenna hetki. Tarjoile raikastavan jugurtin tai crème fraîche nokareen kera. Tuore leipä kruunaa aterian.

Pakko vielä laittaa pieni valitusvirsi kuvaamisesta. Ruokien kuvaaminen on tällä hetkellä ihan jotenkin supertuskallista. Valoa on niin vähän, ei vaan onnistu. Jotenkin jälkikäsittelystäkään ei tule tällä hetkellä oikein yhtään mitään. Että kökköjä ovat, pahoitteluni.