keskiviikkona, tammikuuta 27, 2010

Pippurinen härkäruukku


Tänä talvena on pakkaskelejä todellakin riittänyt täällä pk-seudullakin. Näillä keleillä sitä kaipaa kummasti jotain lämpöistä, pehmeää pataruokaa. Jostain muistin syövereistä piirtyi mieleeni Pastanjauhajien joskus taannoin toteuttama härkäruukku. Pienen etsiskelyn jälkeen huomasin tätä tehdyn myös Sillä Sipulien keittiössä. Ja, onhan tämä toki kaikkien RossoFransmannien luottojuttuja. Ei ehkä mitkään kekseliäsyyden huippuluokkaan kuuluva ruoka, mutta myönnettäköön, että maisteltuani tätä keitosta en kyllä ihmettele suosiota lainkaan.

Arki-iltana meillä herkuteltiin tämä ihan tavallisesti lautaselta, mutta Sillä Sipulien toteutus oli ihanasti verhoiltu annosastiaan ja voitaikinakuoren alle. Nostaa homman heti arjen yläpuolelle!

Mustapekka-teemaan liittyen on vielä pakko mainita, että lisäpisteet Oulunkylän K-Supermarket Mustaan Pekkaan, josta löytyi keskivertoa reilusti parempi valikoima pakattua luomulihaa. Ja on siellä muutenkin hyvä valikoima ja ilo asioida.

Mehevä pippurinen härkäruukku

1 iso sipuli
1 solo valkosipuli
öljyä paistamiseen
500g naudan paistisuikaleita
1 dl pakastettuja tatteja tai muutamia herkkusieniä
1,5 dl punaviinikastiketta (tai demiglace+punaviini)
1 iso maustekurkku
100g pippurista tuorejuustoa (Mustapekka)
1 dl kermaa
tippa hunajaa
mustapippuria myllystä

Viipaloi sipulit ja ruskista ne valurautapadassa. Lisää mukaan lihasuikaleet ja ruskista nekin. Sen jälkeen kannattaa lisätä vielä sienet/tatit paistumaan. Kun kaikki ainekset ovat kauniisti ruskistuneet, lisää mukaan punaviinikastike ja keittele tovi. Paloittele ja lisää joukkoon pippurinen tuorejuusto. Lisää myös kerma. Anna juuston sulaa ja lisää vielä joukkoon paloiteltu maustekurkku. Hauduttele tovi. Tarkista maku ja pyöristä tarvittaessa hunajalla ja terävöitä pippurilla. Suolaa tuskin tarvitsee lisätä, sitä tulee punkkusoosista, juustosta ja maustekurkusta.

Tarjoile riisin, perunamuusin tai uuniperunan kanssa.

Note to self: Tämän voisi varmaan toteuttaa myös kanaversiona. Punkkusoosin voi tarvittaessa jättää pois ja laittaa vaikka vähän kana- tai kasvislientä mukaan. Tatit voi vaihtaa tarvittaessa myös suppiksiin.