keskiviikkona, tammikuuta 13, 2010

Talvi-illan täyteläinen punaviinrisotto

Ennen seuraavaa viikonloppua lienee viisainta polkkaista edellisen viikonlopun tuotos. Mietimme lisäkettä poron sisäpaistille ja päädyimme punaviinirisottoon. Ohjeen pohja on vanha tuttu, nyt sitä vain hieman rusteerattiin vaihtamalla valkkari punkkuun, liemi vahvemmaksi ja maustamalla kevyesti rosmariinilla. Näin se meni:

Punaviinirisotto

öljyä+voita kuullottamiseen
2 valkosipulin kynttä
1 sipuli hienoksi silputtuna
250g risottoriisiä
0,45l riistalientä (meillä fondista tehtyä)
0,3l valkoviiniä
hipaus kuivattua rosmariinia
50-100g voita (omantunnon kysymys)
1 sipuli hienoksi silputtuna
250g risottoriisiä
50-100g tuoretta parmesan-raastetta (omantunnon kysymys tämäkin...)
suolaa, pippuria

koristeeksi silputtua tuoretta basilikaa tai lehtipersiljaa

Kuullota sipuleita öljyn ja voin seoksessa pannulla. Lisää riisi ja pyörittele, kunnes se on öljyyntynyt ja läpikuultavaa. Lisää kuumaa lientä kauhallinen kerrallaan ja jossain välissä sitä viiniäkin. Kun liemi on lisätty, tarkista riisin kypsyys, riisi saa olla al dente. Lisää reippaasti voita ja runsaasti parmesaania, tarkista maku. Risotto saa jäädä samettisen märäksi. Tarjoile roseeksi paistetun poronpaistin kanssa.

Selatessani erlaisia punkkurisoton reseptejä huomasin, että jossain oli lisätty risottoon muutama ruokalusikallinen etikkapunajuurien lientä. Ihmettelin sitä hiukan, mutta tajusin oman keitokseni valmistuttua, että punajuuriliemen tarkoitus lienee parantaa ruuan väriä. Tästä ei nimittäin tule kovin houkuttelevan väristä, ei sitten millään.

Tästä tuli melkomoinen satsi, jota syötiin vielä seuraavanakin päivänä. Pienenä tuunauksena paistoin tähän vielä rapeita pekonikuutioita sekaan. Tämä loistava ideahan oli peräisin Puolen voikilon keittiöstä.

Poron kanssa maistui oivallisesti Loppiaiselta jäänyt timjamikastike. Ja muuten, kätevä kuvasarja poron paistin kypsyysasteista löytyy paliskuntien sivulta!