tiistaina, maaliskuuta 18, 2008

Herkkutattirisotto


Olen jo aiemminkin tunnustautunut mitä parhammaksi ystäväksi maksan kanssa. Tällä kertaa paistettua maksaa nautittiin herkkutattirisoton kera. Tunnustaudun senkin ystäväksi. Risoton ohje perustuu Vahtera-Nurmen keittokirjan Yksinkertaiset yhdessä Risotto ai funghi- ohjeeseen.

Herkkutattirisotto - Risotto ai porcini

70g kuivattuja herkkutatteja (porcini) tai muita tatteja
oliiviöljyä
2 valkosipulin kynttä
suolaa, pippuria
hieman sitruunamehua
0,5l kanalientä
0,25l valkoviiniä
100g voita
1 sipuli hienoksi silputtuna
250g risottoriisiä
(4 cl valkoista vermuttia)
100g tuoretta parmesan-raastetta
koristeeksi silputtua tuoretta basilikaa tai lehtipersiljaa

Liottele tatit ja puserra kuiviksi. Paista ne ja murskattu valkosipuli pannussa kevyesti ja mausta suolalla ja pippurilla. Lisää liraus sitruunamehua. Sulata padassa puolet voista ja lisää loraus oliiviöljyä. Kuullota sipuli. Lisää riisi ja pyörittelel, kunnes se on öljyyntynyt. Lisää kuumaa kanalientä kauhallinen kerrallaan ja jossain välissä sitä viiniäkin. Lisää kevyen kiehumisen edetessä edelleen lientä ja myös paistetut tatit ja valkosipuli. Kun liemi on lisätty, tarkista riisin kypsyys, riisi saa olla al dente. Lisää vermutti, jos sitä kaapistasi löytyy, loppu voi ja runsaasti parmesaania. Risotto saa jäädä samettisen märäksi. Tarjoile paistetun maksan kanssa.

Maksan ja risoton seurassa vieraili Mas Borras 2004, Pinot Noir Epanjasta. MB on saatavilla nykyisin kotoisasta A-marketistakin, tämä versio oli jostain matkoilta mukaan tarttunut pullo. Ei kovin pinotmainen pinot, tammikin oli aika reilusti mukana kuvassa. Rypäleet kasvavat 10 hehtaarin kokoisella Mas Borras-nimisellä palstalla Penedèsin alueella. Mutta ehdottoman tyylikäs, intensiivinen ja silkkinen viini.