lauantaina, helmikuuta 23, 2013

Lindströmin pihvit, osa 3


Kuinka monta Lindströminpihvien ohjetta voi olla yhdessä blogissa? Minun mielestäni ei kahta ilman kolmatta. Tässä siis tämän talven versio, joka tehtiin meillä poron jauhelihasta.

Ohje on peräisin itse asiassa ihan loistavasta kirjasta Ruoasta viiniin, jossa perehdytään kyseisten asioiden yhdistelemiseen onnistuneesti. Viiniasia on Antti Rinta-Huumon ja Juha Berglundin kynästä, reseptit Antti Vahteran, jota olen fanittanut lähestulkoon aina. Kirja on muutaman vuoden takaa, mutta todella ajaton sisällön ja reseptiikan suhteen. Suosittelen lämpimästi

LINDSTRÖMIN PIHVIT JA PAISTETTUA SIPULIA ANTTI VAHTERAN TAPAAN

600 g naudan paistijauhelihaa tai poron jauhista
1 dl korppujauhoja
2 dl kermaa
1 kananmuna
3 keskikokoista etikkapunajuurta
1 silputtu sipuli
2 rkl sokeria
mustapippuria myllystä
suolaa
voita

Kuullota silputtu sipuli pannulla vähässä voissa. Lisää sekaan sokeri ja jatka hetki paistamista. Jäähdytä.

Turvota korppujauhot tilkassa vettä. Raasta punajuuret raastimen hienolla terällä.

Lisää turvonneeseen korppujauhoseokseen jauheliha, raastetut punajuuret, mausteet ja kerma, sekoita hyvin. Lisää lopuksi sekaan kananmuna, sekoita. Mausta pippurilla ja suolalla. Tee pieni koepihvi, paista ja tarkista maku. Lisää suolaa ja pippuria, jos tarvetta.

Paista voissa paistinpannulla haluamasi kokoisia pihvejä.

Paistetut sipulirenkaat


4-6 keltasipulia
2-3 rkl voita
3 rkl sokeria
mustapippuria myllystä
suolaa

Leikkaa kuoritut sipulit renkaiksi. Paista pannulla voissa sokerin kanssa kullankeltaisiksi ja pehmeiksi. Mausta pippurilla ja suolalla.

Nautiskele kukkismuusin kanssa. Perinteisempi vetäisee perunamuusin. Lasiin Mouton Cadet Rouge tai runsas toscanalainen Chianti. Miksi, lukaise kirjasta!

Note to self: Vaikka lindströmien mass vaikuttaa löysältä, se toimii hyvin ja on helppo muotoilla. Älä tingi kermasta äläkä suolasta. Ensi kerralla saatan lisätä tähän pienen tipan punaviinietikkaa, kaipasin ehkä ihan hitusen lisää hapokkuutta. Ja porin jauheliha ei tässä ole mitenkään välttämätön, peittyi hieman tuonne punajuuren alle.

Ja ne edelliset versiot aiheesta:
Lindströmin pihvit 1
Lindströmin pihvit 2

sunnuntaina, helmikuuta 17, 2013

Appelsiiniposset ja mantelikeksit




Tämä jälkiruoka on satoa edellisviikonlopun Savon reissulta. Mietimme raikasta ja helppoa jälkiruokaherkkua lauantai-illalle ja jostain muistin Etiketti-lehdessä olleen appelsiinipossetin. Jälkruokavastaava toteutti homman tehokkaasti ja tekaisi vielä mantelikeksitkin. Muuten kaikki meni hyvin, mitä nyt itse sairastuin kamalaan vatsatautiin, enkä ikinä sitten ehtinyt maistamaan tätä. Mutta, oli kuulemma erinomaisen hyvää. Ja mantelikeksi olivat erityisesti kolmivuotiaan suosiossa. Ihan ilman sitä possettiakin.

Kuvakin on valmistusvaiheesta, koska en tointunut kuvaamaan yhtään mitään jälkkärin tarjoiluvaiheessa. Oivoi.

APPELSIINIPOSSET JA MANTELIKEKSIT
4–5 henkilölle (meillä riitti 7:n annokseen)

4 dl kuohukermaa

1 dl sokeria

¾ dl appelsiinin mehua

1/4 dl sitruunan mehua (meillä korvattiin limellä)

1 appelsiinin kuori raastettuna (luomu)

Mantelikeksit:
30–35 kpl
150 g voita

1 1/4 dl sokeria

1 tl vaniljasokeria

1 muna

2 keltuaista

2 1/2 dl vehnäjauhoja

1 1/2 dl mantelijauhetta

Pinnalle:

mantelirouhetta

Mittaa kerma ja sokeri pieneen kattilaan. Keitä noin 5 minuuttia koko ajan sekoittaen. Nosta kattila liedeltä ja sekoita joukkoon appelsiinin ja sitruunan mehut. Puristetut mehut kannattaa muuten siivilöidä. Raasta huolellisesti pestyn appelsiinin kuori ja lisää seokseen. Säästä hiukan raastettua kuorta koristeeksi.


Kaada seos annoskulhoihin, esimerkiksi lasi tai kahvikuppi käy mainiosti. Peitä kelmulla ja anna hyytyä jääkaapissa vähintään 4 tuntia.

Valmista mantelikeksit:

Vaahdota pehmeä voi ja sokerit. Lisää muna ja keltuaiset yksi kerrallaan koko ajan sekoittaen. Lisää vehnäjauhot ja mantelijauhe ja sekoita taikina tasaiseksi. 


Pyöritä taikina jauhotetuin käsin tangoksi ja jaa se noin 35 palaan. Aseta palat pellille leivinpaperin päälle väljästi ja litistä paloja hieman sormilla painellen. Ripottele pintaan mantelirouhe. Paista 200 asteessa 8–10 minuuttia.Jäähdytä. Tiiviisti pakatut mantelikeksit säilyvät huoneenlämmössä muutamia viikkoja.

Vinkki: 
Tämän jälkiruoan voi valmistaa päivää, kahta ennen tarjoilua. 
Posset tarvitsee saostuakseen riittävästi happoa, joten kannattaa valita pieniä ja ohutkuorisia, mieluiten luomuappelsiinejä.

P.S. Törkeän hyvän lemonpossetin resepti löytyy täältä.

tiistaina, helmikuuta 12, 2013

Porkkanaraasteen uudet vaatteet



Suhteeni porkkanaraasteesen on ollut kutakuinkin yhtä laimea kuin suhteeni rusinoilla höystettyyn lantturaasteeseen tai säilykeananas-kiinankaalisalaattiin. Ei siis mitenkään lämmin tai läheinen.

Tämä Hesarin porkkanaraasteen aasiahenkinen, 2010-lukulainen versio kyllä lämmitti suhdettani tähän kouluruokaklassikkoon. Valmistuu myös kiireessä ja käy lisukkeeksi melkein mille vaan.


PORKKANA-KORIANTERIRAASTE

4–5 (500 g) isoa porkkanaa

1 ruukku korianteria

3 rkl kurpitsansiemeniä
 


Maustekastike:

1 tl korianterinsiemeniä

4 rkl riisiviinietikkaa

1 rkl sokeria (meillä tällä kertaa vain 1 tl palmusokeria)

2 rkl oliiviöljyä

ripaus suolaa

Kuori ja raasta porkkanat raastimella karkeaksi tai suikaloi julienne-veitsellä. Hienonna korianteri.
Paahda kurpitsansiemeniä kuumalla kuivalla pannulla pari minuuttia, kunnes ne alkavat poksua ja saavat paahtuneen värin.

Murskaa korianterinsiemenet morttelissa. Sekoita riisiviinietikka, sokeri ja korianterinsiemenet salaattikulhossa.

Lisää kulhoon porkkanasuikaleet, korianterisilppu ja kurpitsansiemenet. Sekoita joukkoon oliiviöljy. Mausta ripauksella suolaa. Sekoita ja anna maustua puolisen tuntia. Tarjoa lisäkkeenä tai vaikka eväspatonkien täytteenä.

Note to self: Sujui ihan hyvin ilman tuoretta korianteria ja toisella kertaa kurpitsansiementkin tulivat paahdettuina suoraan pussista. Korianterin sijalle voisin laittaa myös tuoretta minttua.


tiistaina, helmikuuta 05, 2013

Rouva Ruuneperi ja vadelma




Pahoittelut laiskasta postaustahdista. Mutta kun ei meillä ole syöty oikein muuta kuin puuroa, marjoja, rahkaa raejuustoa, kasviksia, kananmunaa ja lihaa. Revi niistä nyt sitten jotain. Tai no, on sitä oltu ulkoruokinassakin. Ehkä pitäisikin repiä siitä.

Mutta, eilen ryhdistäydyin ja päätin kunnioittaa kansallisrunoilijamme syntymäpäivää kakulla. Onneksi on työkaverit, jotka huolehtivat kakun syömisestä. Ja minä sain kiva työkaveri-pisteet. Tämä oli kuulemma törkeän hyvää. Sen verran maistoin, että joo, oli se kyllä hyvää.

Kostutusliemen määrä voi tuntua reilulta, mutta laita se vaan kaikki. Tuolla määrällä kakusta tulee oikein passelin mehevä. Rommin voi korvata punssilla, amaretolla tai vaikka omenamehulla.

Resepti taattua Pirkka-laatua. Pieni tuunauksia tein toki. Koska ruunepereihin kuuluu kardemumma ja manteli!

RUNEBERGIN VADELMAKAKKU

Kakkutaikina:
50 g voita
1 1/2 dl sokeria (meillä 1 dl tavallista ja 0,5 dl palmusokeria)
2 kananmunaa
1 dl vadelmahilloa
3 dl vehnäjauhoja (meillä 2 dl vehnäjauhoja ja 1 dl mantelijauhetta)
1 rkl tummaa kaakaojauhetta
2 tl leivinjauhetta
2 tl vaniljasokeria tai 0,25 tl vaniljajauhetta
0,5 tl jauhettua kardemummaa
1 dl piparkakkumuruja

Kostutus:   
1/2 dl    vettä
1/2 dl    rommia
2 rkl    sokeria

Koristelu:   
1 dl    tomusokeria
1 rkl    Pirkka vadelmahilloa
n. 2 tl    vettä

Vaahdota huoneenlämpöinen rasva ja sokeri. Vatkaa joukkoon huoneenlämpöiset munat yksitellen. Lisää vadelmahillo. Yhdistä vehnäjauhot, kaakaojauhe, leivinjauhe ja vanilliinisokeri. Siivilöi jauhoseos taikinaan. Sekoita lopuksi joukkoon piparkakkumurut.

Levitä taikina voideltuun ja korppujauhotettuun suorakaiteen muotoiseen vuokaan (tilavuus noin 1 l). Paista 175 asteessa uunin alimmalla tasolla noin 45 minuuttia. Voitelun ja korppujauhotuksen voi korvata myös leivinpaperilla.

Kumoa kakku hieman jäähtyneenä. Anna kakun jäähtyä vielä hetki. Pese vuoka ja nosta kakku takaisin vuokaan.

Kuumenna kostutusliemen ainekset kattilassa. Kostuta kakku lusikoimalla liemi kakun pinnalle. Anna kakun vetäytyä vähintään muutama tunti tai mieluusti seuraavaan päivään.

Kumoa Runebergin vadelmakakku vadille. Sekoita keskenään tomusokeri, vadelmahillo ja vesi. Valuta kuorrutus kakulle. Kannattaa tehdä ohuita raitoja, kuorrute on hyvä leviämään. Anna kuorrutuksen kovettua.


P.S. Viimevuotiset Ruuneperit löytyvät täältä.