sunnuntaina, helmikuuta 17, 2013

Appelsiiniposset ja mantelikeksit




Tämä jälkiruoka on satoa edellisviikonlopun Savon reissulta. Mietimme raikasta ja helppoa jälkiruokaherkkua lauantai-illalle ja jostain muistin Etiketti-lehdessä olleen appelsiinipossetin. Jälkruokavastaava toteutti homman tehokkaasti ja tekaisi vielä mantelikeksitkin. Muuten kaikki meni hyvin, mitä nyt itse sairastuin kamalaan vatsatautiin, enkä ikinä sitten ehtinyt maistamaan tätä. Mutta, oli kuulemma erinomaisen hyvää. Ja mantelikeksi olivat erityisesti kolmivuotiaan suosiossa. Ihan ilman sitä possettiakin.

Kuvakin on valmistusvaiheesta, koska en tointunut kuvaamaan yhtään mitään jälkkärin tarjoiluvaiheessa. Oivoi.

APPELSIINIPOSSET JA MANTELIKEKSIT
4–5 henkilölle (meillä riitti 7:n annokseen)

4 dl kuohukermaa

1 dl sokeria

¾ dl appelsiinin mehua

1/4 dl sitruunan mehua (meillä korvattiin limellä)

1 appelsiinin kuori raastettuna (luomu)

Mantelikeksit:
30–35 kpl
150 g voita

1 1/4 dl sokeria

1 tl vaniljasokeria

1 muna

2 keltuaista

2 1/2 dl vehnäjauhoja

1 1/2 dl mantelijauhetta

Pinnalle:

mantelirouhetta

Mittaa kerma ja sokeri pieneen kattilaan. Keitä noin 5 minuuttia koko ajan sekoittaen. Nosta kattila liedeltä ja sekoita joukkoon appelsiinin ja sitruunan mehut. Puristetut mehut kannattaa muuten siivilöidä. Raasta huolellisesti pestyn appelsiinin kuori ja lisää seokseen. Säästä hiukan raastettua kuorta koristeeksi.


Kaada seos annoskulhoihin, esimerkiksi lasi tai kahvikuppi käy mainiosti. Peitä kelmulla ja anna hyytyä jääkaapissa vähintään 4 tuntia.

Valmista mantelikeksit:

Vaahdota pehmeä voi ja sokerit. Lisää muna ja keltuaiset yksi kerrallaan koko ajan sekoittaen. Lisää vehnäjauhot ja mantelijauhe ja sekoita taikina tasaiseksi. 


Pyöritä taikina jauhotetuin käsin tangoksi ja jaa se noin 35 palaan. Aseta palat pellille leivinpaperin päälle väljästi ja litistä paloja hieman sormilla painellen. Ripottele pintaan mantelirouhe. Paista 200 asteessa 8–10 minuuttia.Jäähdytä. Tiiviisti pakatut mantelikeksit säilyvät huoneenlämmössä muutamia viikkoja.

Vinkki: 
Tämän jälkiruoan voi valmistaa päivää, kahta ennen tarjoilua. 
Posset tarvitsee saostuakseen riittävästi happoa, joten kannattaa valita pieniä ja ohutkuorisia, mieluiten luomuappelsiinejä.

P.S. Törkeän hyvän lemonpossetin resepti löytyy täältä.