sunnuntaina, huhtikuuta 15, 2012

Tätien luumukakku: Revanche Tarte TatinSain Miespuoliselta joululahjaksi kovin mieluisan lehden kaksivuosikerran, nimittäin Aussien megamartan Donna Hayn silmiähivelevän aviisin. Kyseinen lehti ilmestyi taas viime viikolla postilaatikkoon ja tällä kertaa siitä oli jo päästävä kokkailemaan jotain. Tähän asti olen lähinnä vain kokenut suurta inspiroitumista sen äärellä, mutta toteuttamisen kanssa on ollut vähän hiljaisempaa.

Australiassa elellään syyssesonkia, mutta mitäpä siitä. Jossain mielessä tämä meikäläinen alkukevät muistuttaa säiden ja maisemien puolesta hyvinkin syksyä. Aika luonnollista alkaa siis väsäämään luumuisaa Tarte Tatinia. Suurena innoittajana toimi myös pieni revanssihakuisuus. Tatinhan ei ole oikein koskaan minulla onnistunut.

Tämä ei vieläkään ollut täydellinen onnistuminen. Mutta suurimmat kiroilut ja muut ärripurrit vältettiin. Syömärit kiittelivät, mutta ei tämä nyt minnekään top 3:seen vielä kiivennyt. Tumman kattilan kanssa on melko haasteellista tarkkailla karamelliseoksen värin kehittymistä. Siinä on siis vielä paraneltavaa!

Ensi kerralla sitten raparperi-tatin.

Kardemummalla maustettu Tarte Tatin luumuista
 4-5:lle

375 g voitaikinaa
165g hienoa sokeria
60ml vettä
12 karedemumman siemenkotaa (niitä vihreitä)
50 g voita kuutioituna
3-4 luumua, kivet poistettuina ja viipaloituina

20-23cm vuoka

Laita uuni kuumenemaan 190 asteeseen.

Sulata taikina, jos se on pakasteesta. Kaulitse noin 5mm paksuiksi ja hieman isommaksi, kuin käyttämäsi vuoka. Käytä kaulitsemisessa apuna jauhoja, jos tarpeellista.

Laita vesi, sokeri ja veitsen hamaralla murskatut kardemumman siemenet pieneen pinnoitettuun kattilaan tai paistinpannulle kattilaan. Kuumenna matalalla lämmöllä sekoitellen, kunnes sokeri on sulanut. Nosta lämpöä keskilämmölle ja kuumenna kiehuvaksi. Keitä 7-9 minuuttia tai kunnes seos on väriltään vaalean ruskeaa. Poista kattulasta kardemumman siemenkodat, lisää voi ja sekoita kunnes se on sulanut ja sekoittunut hyvin.

Kaada karamelli tatin-vuoan pohjalle.Asettele luumut karamelliseoksen päälle, leikkauspinta alaspäin. Asettele taikinakiekko luumujenpäälle, voit leikellä sitä vaikka kätevästi saksillä pyöreämmäksi. Koita saada taikinan reunat käännetyksi hyvin luumujen alle, jota karamelliseoks pysyisi vuoassa, taikinan alla. Tee taikinakanteen pieni leikkaus (jotta höyry pääsee ulos).

Paista torttua uunissa 35-40 minuuuttia tai kunnes se on kullankeltainen ja kohonnut. Anna jäähtyä 2-3 minuuttia. Irrottele reunoja veitsellä ja käännä sitten torttu oikein päin tarjoilulautasen avulla. Tarjoile haaleana jogurttikerman kera.