lauantaina, huhtikuuta 21, 2012

Istanbulin makiaa ja turkkilainen jogurtti-sokerikakku



Vihdoin jatkoa Istanbulin seikkailuille.

Kokkaussessiomme Olgan kanssa jatkui toriretken jälkeen Olgan kotiin, jossa päästiinkin sitten kunnolla kokkaamisen makuun. Valmistimme useampia ruokalajeja respeteillä, jotka Olga oli oppinut turkkilaiselta anopiltaan, joka pitää ravintolaa ja majataloa Turkin maaseudulla.

Aloitetaan takaperoisesti jälkkäristä, koska tätä kakkua on helppo pyöräyttää vaikkapa sunnuntain kahvipöytään. Olga oli kovin huolissaan, että tulihan tästä nyt varmasti tarpeeksi makeaa. Voin sanoa, että tuli todella. Vaikka mukana on hieman sitruunaakin raikastamassa.

Sokerisiirapin ja taikinan maustamisella voi kakun makumaailmaa muunnella ihan loputtomiin. Omaa makuhermoa kutkuttaisi kardemumma, laventeli, appelsiini, ruusuvesi ja runsas vaniljaisuus.



 
Revani, Yoghurt Tatlisi eli turkkilainen jogurtti-sokerikakku
12 annosta

Kakkutaikina:
1 cuppia vehnäjauhoja siivilöityinä
1 cuppia maissijauhoja
1 cuppia sokeria
1 cuppia paksua turkkilaista jogurttia
1 sitruunan kuori hienoksi raastettuna
2 tl vaniljasokeria
1,5 tl soodaa (alkuperäisessä määrä oli 1 bag, paljonko se sitten lieneekään)
2 kananmunaa

Sokerisiirappi:

2,5 cuppia sokeria
2,5 cuppia vettä
0,5 rkl sitruunamehua   

Laita uuni lämpenemään 170 asteeseen.
Sekoita ensin kuivat aineet kulhossa. Sekoita jogurtti ja kananmunat toisessa kulhossa ja yhdistä se sitten kuivien aineiden kanssa. Kaada taikina voideltuun kakkuvuokaan tai vuoraa vuoka leivinpaperilla. Meillä oli käytössä pitkulainen kakkuvuoka.

Paista kakkua uunissa n. 35 minuuttia tai kunnes se on kauniin kullanruskea väriltään.

Tee sokerisiirappi:
Laita sokeri ja vesi kattilaan ja kuumenna kiehuvaksi. Lisää mukaan sitruunamehu ja annan kiehua noin 5 minuuttia. Nosta kattila sivuun.

Kaada sokerisiirappi kakun päälle heti, kun ole ottanut sen uunista. Anna sokerisiirapin imeytyä vuoassa olevaan kakkuun ja levitä sitä lastalla tarvittaessa. Imeytymiseen ja jäähtymiseen menee ainakin noin puolisen tuntia. Tarjoile kermanokareen ja rouhittujen pähkinäiden kera.


 Kakku maustuu sokeriliemessään.



Uppopaistettuja taikinakiekuroita, melko mauttomia.
Istanbulhan on muutenkin varsinainen herkkupeffojen paratiisi. Kakkukauppaa ja konditoriaa on vähän joka nurkallla. Baklavaa ja lokuamia eli Turkish delightia on saatavilla ihan joka nurkalla. Perusannos baklavaa per nokka on kuulemma 6 palasta. Meikäläisen ehdoton kertamaksimi oli 4 palaa. Kuutonen vaatisi ankaraa harjoittelua.


Ali Muhiddinin väitetään olevan hepun, joka keksi Lokumin eli Turkish Delightin vuon 1777. 
Hänen putiikkinsa toimitti sitä myös sulttaanin hoviin ja haaremiin. 
Ja sopii sitä ostaa vielä nykyäänkin Istanbulista.




Turkish Delightista tulee aina mieleen Narnia ja Edmund...



Notkuvat kakkutiskit ja mitä hörselöimmät koristukset, sen parempi.
Alahyllyllä erilaisia maitohyytelöitä.