keskiviikkona, huhtikuuta 11, 2012

Turkkilaista kotiruokaa Istanbulissa: torikierros


Aloitimme loman syväsukelluksella Istanbulin ruokatarjontaan, nimittäin kokkauskurssilla. Idea kurssille osallistumisesta tuli Mondon matkaoppaasta, siinä esitellään muutama kyseisen palvelun tarjoaja. Oma valintamme osui pienen googlettelun jälkeen Delicious Istanbuliin, jonka vetäjä Olga pitää myös mielenkiintoista samannimistä ruokablogia.

Tapasimme oppaamme ja opettajamme Olgan Karaköyn satamassa, josta lähdimme lautalle Aasian puolelle. Tiedossa oli mielenkiintoinen sukellus turkkilaisen kotiruoan pariin. Ja mistäpä muualta sen voisi aloittaa kuin torilta! Satamasta suuntasimme Kadiköyn torille, jossa kiertelimme Olgan opastuksella, maistelimme, haistelimme, ihmettelimme, hankimme raaka-aineita, mutustelimme baklavaa ja turkkilaiskahvittelimme.


Vihanneskojun väriloistoa. Kalpean valjuja talvitomaatteja ei näkynyt.

 

Artisokka sai ostaa kätevästi valmiiksi renssattuna. Huolellisesti käsitellyt pohjat uiskentelivat sitruunavedessä.


 Torikierros oli värikäs, tuoksuva ja kiehtova. Tuotteet oli aseteltu kauniisti esille ja aamusella torilla mahtui vielä ihmettelemään ja kuljeskelemaan hyvin. Tarjonta oli todella laadukasta ja valikoimaa riitti. Erityisesti kalat-ja merenelävät olivat häkellyttävän freesejä, otuksia ja eväkkäitä oli vaikka minkämoisia. Lihakaupassa tiskin sisältö oli todella erilaista kuin Suomessa: ruhonosia oli tarjolla aina aivoista alkaen. Mauste- ja vihanneskaupat olivat totta kai laadukkaita, mutta suurta hilpeyttä ja uteliaisuutta herätti kauppa, joka myi lähinnä vain säilykkeitä. Jopa näköjään männynkävyt voi säilöä. Emme ostaneet, mutta erilaisia tomaattitahnoja sekä granaattiomenasiirappia päätyi meidänkin tuliaiskassiin.


 Kaikenlaisia merenmölliköitä oli tyrkyllä. Tuo kampela (?) oli varsinainen ilmestys!

 


Mitä laitetaan? Onkohan nämä kalastettu siitä sillallta?


 
Kaikkea voi kuivata. tyypillisiä olivat nämä munakoisot, zucchinit, paprikat, maissit...Voi ne kananmunat laittaa näinkin myyntiin, eikä aina niissä kennoissa vaan. Söpöjä!

Säilötyt kävyt. Hämmentäviä.Kaikkea mahdollista säilöttynä. Kaalit, porkkanat, 
viininlehdet, valkosipulit. You name it, they got it.Makeiden herkkujen kuningatar: Istanbulilainen baklava. 
Pähkinäallergiselle kermatäytteellä. Vielä äitelämpää. :)