lauantaina, huhtikuuta 14, 2012

Saapasmaan klassikkoja: Osso Bucco

 

Istanbul-juttujen väliin on pakko laitaa myös vähän reseptiä. Kyseessä ei ole turkkilainen ruoka, vaan nyt olaan välimeren toisella puolella, Italiassa.

Kevät antaa vieläkin odotella itseään, vettä ja räntää sataa, mutta onneksi lumi sulaa siitä huolimatta kovaa kyytiä. Jotain lämmittävää perjantairuokaa sitä ihmien kuitenkin kaipasi. Osso Bucco on ollut to do-listallani jo pidemmän aikaa. Ja kas, kun lähikaupan tiskissä kellotteli sopivasti komeita lähialueen tilan buccoja, niin pakkohan niihin oli tarttua, viimeinkin.

Tomaatissa ja valkoviinissä yrttien keralla hautuneet buccot olivat jopa hieman keväinen versio pataruuasta, joka meillä yhdistetään usein syksyyn ja talveen. Varsinkin, kun sen tarjoili yrteillä ja sitruunalla höystetyn kukkisriisin keralla. Herkullista, kerrassaan!

Vinkkejä Osso Buccon valmistamiseen löysin täältä ja täältä. 

Osso Bucco
4:lle

4 osso buccoa eli paksua naudan potkaviipaletta
suolaa ja pippuri myllystä
öljyä paistamiseen
1 sipuli
1 iso porkkana
2 valkosipulin kynttä
palanen juuriselleriä tai 1 lehtisellerin varsi
480 ml valkoviiniä
480 ml kana- tai lihalientä
2 laakerinlehteä, muutama oksa tuoretta rosmariini sekä timajaminoksia
400g säilöttyjä tomaatteja (kiitos Muttille näytteistä!)
2 rkl tomaattitahnaa tai pyrettä
silputtua tuoretta persiljaa

Laita uuni kuumenemaan 190 asteeseen.

Sido osso buccot paistinlangalla ympyröiksi, muuten ne rempsahtavat vinksin vonksin paistettaessa. (Toim. huom. mitä paksumpi potkakiekko, sen paremmin se pysyy narulla kasassa, eikä naru luiskahtele irti kiekosta.)

Kuori ja silppua sipulit. Kuori ja kuutioi porkkana ja selleri.

Suolaa ja pippuroi potkat ja paista ne padassa ja paistinpannulla öljyssä ruskeiksi. Siirrä sivuun tai pataan. Paista seuraavaksi sipulit ja juurekset ja lisää nekin pataan.

Lisää pataan (jossa on siis buccot ja vihannekset) valkoviii, ja anna kiehahtaa, niin että viiniä on jäljellä 2/3.

Lisää sitten pataan yrtit (jos haluat onkia ne lopuksi pois, niin käytä pientä kangaspussia tai teräksistä yrttikuulaa), liemi, tomaatit ja suolaa ja pippuria myllystä. Tarkista, että potkat ovat ainakin puoliksi nesteen peitossa. Jos eivät. niin lisää lientä, kunne nesteen taso on sopiva. Peitä pata kannella tai foliolla. Laita uuniin ja anna paistua 2,5 tuntia, kunnes liha alkaa irrota luista ja luuytimet ovat sulaneet liemeen.

Ota pata pois uunista ja anna asttua noin 10 minuuttia. Ropsauta pataan silputtua tuoretta persiljaa. Klassinen lisuke Osso Buccolle on Risotto Milanese. Ja kuten pataruuat yleensä, tämä maistuu mainiolta myös seuraavana päivänä.

Sidottu osso bucco laudalla.Note to self: Toisessa ohjeessa kehotettiin paistamaan ensin pata ilman kantta ja paistoaika oli vain 1,5 tuntia. Mene ja tiedä, kumpi sitten on parempi. Kannen alla hitaasti hautuessaan meidän padasta tuli mielettömän mureaa ja intensiivisen makuista. Ja ensi kerralla yritän muistaa tehdä myös Gremolatan.