sunnuntaina, huhtikuuta 22, 2012

Börekiä pöytään!


Taas ollaan Olgan keittiössä ja anopin reseptilaatikolla.

Nämä mainiot pienet snäksit "sikaaribörekit" tehtiin alkupaloiksi. Toimivat hyvin osana meze-valikoimaa joko kylminä tai lämipiminä. Helppo eväs myös tulevan Vappu-karkelon piknikkoriin, koska filotaikina, jos mikä kannattaa ostaa valmiina. Filo on muuten yllättävän helppoa käsitellä, vaikka sen voisi luulla olevan ihan todella hauraita.

Yrttisten juustopiiraiden lisäksi askartelimme myös lihatäytteisiä kolmionmuotoisia börekejä. Niiden taittelussa allekirjoittaneella oli hieman haasteita. Ei tulisi minusta ihan hevin turkkilaisen anopin suosikkiminiää...


 Täytettä!



 Börekien voiteleminen on tarkkaa hommaa.


Sigara Böregi - rapeat yrtti-juustopiiraat
3:lle

3 arkkia filotaikinaa (tai 1 yufka-taikinalevy)
100 g fetaa murenneltuna (jos saat turkkilaista juustoa, niin oikea versio on nimeltään lor peyniri)   
40 g cheddaria raastettuna (originaali turkkiversio on kasar peyniri)   
2 rkl silputtua silolehtipersiljaa 
1 kananmuna puolitettuna (toinen puolikas  menee täytteeseen, toinen puolisko voiteluun)
suolaa ja mustapippuria myllystä
vettä saumojen sulkemiseen
2 rkl mietoa kasviöljyä voiteluun

Laita uuni kuumenemaan 220 asteeseen.

Valmista ensin täyte:
Sekoita kulhossa juustot, persiljasilppu, kananmuna, suola ja mausteet.

Valmistele taikina: Jos käytät yufkaa (turha toivo Suomessa), leikkaa se 12 osaan.
Kun käytät filotaikinaa, laita ensin 3 taikina arkkia päällekkäin, leikkaa ne sitten veitsellä puoliksi pystysuunnassa. Leikkaa sitten kaikki puolikkaat diagonaalisesti, jolloin saat 4 saman kokoista kolmiota (tai 12, kun laitoit 3 kerrosta päällekkäin).

Laita taikinapalaset päällekkäin ja peitä ne puhtaalla kostealla keittiöpyyhkeellä, etteivät ne kuivu.

Seuraavaksi muotoillaan sikarit:
Ota yksi filokolmio ja asettele se pöydälle lyhyt sivu itseesi päin. Laita noin ruokalusikallinen täytettä pitkittäin taikinakolmion lyhyelle sivulle. Taita kevyesti kolmion pitkiä sivuja sisäänpäin ja rullaa systeemi ohueksi pötkyläksi eli sikariksi. Kostuta kolmion kärki vedellä ja sulje se.

Asettele sikarit leivinpaperilla päällystetylle pellille. Juuri ennen kuin laitat sikarit uuniin, sivele ne ensin kananmunalla ja sitten vielä kasviöljyllä.

Paista uunissa noin 15-20 minuuttia tai kunnnes ovat kauniin kullanruskeita. Tarjoile lämpiminä tai viileinä.


Valmista, saa maistaa! Kuori on rapea ja sisus ihanan pehmeä ja sopivan suolainen.