torstaina, huhtikuuta 26, 2012

Seesam parsaa!Kulunut viikko on ollut vähintäänkin mielenkiintoinen ja vaiherikas. Onneksi se aloitettiin tällä makoisalla parsasalaatilla, jota voi hyvin valmistaa myös perjantaiksi. Tai Vapuksi.  Ja ehdottomasti kannattaa tehdä uppomunia, naurettavan helppoa. Miksi ihmeessä en ollut tehnyt näitä jo aiemmin? Uppisten vinkit Hesarista.

Tykkään muuten enemmänkin kypsentää parsan uunissa tai grillissä kuin keittää sitä. Tai vaikka paistaa ihan pannullakin. Jotenkin maut ovat tiiviimpiä kuin keitetyssa versiossa. Höyrykypsennyskin iskee muhun enemmän kuin keittäminen nykyisin. Mutta mullehan esim. perunoiden keittäminenkin on haasteellinen projekti.

Salaatti seesamipaahdetusta parsasta, parmankinkkua ja uppomuna


Paahdetut parsat:
1 nippu parsaa
seesamiöljyä
seesaminsiemeniä
sormisuolaa

Salaattipetiä varten:
muutama kourallinen rapeaa salaattia per annos
6-8 siivua parmankinkkua tai muuta ilmakuivattua kinkkua
paahdettuja kirsikkatomaatteja tai aurinkokuivattua tomaattia
1 avocado
kurkkua
2 uppomunaa

Pese ja kuori parsat, laita uunipellille, lirauta päälle vähän seesamiöljyä ja ropsi päälle seesaminsiemeniä ja hieman sormisuolaa. Paahda uunissa n. 225 asteessa, kunnes parsat ovat napakan kypsiä.

Sillä aikaa, kun parsat ovat uunissa, valmista salaatti. revi salaatti lautasille, pilko avocado ja kurkku. Avocadolle voi lirauttaa vähän sitruunamehua, niin ei ala tummumaan niin nopeasti.  Lisää salaatiin uunissa paahdettuja kirsikkatomaatteja tai aurinkokuivattuja tomskuja. Kiepauta kinkut taiteellisiksi ruusukkeiksi ja asettele sekaan.

Ota parsat pois uunista. Anna niiden jäähtyä hieman.

Sekoita nopeasti vinegretti rypsiöljystä, lirauksesta seesamiöljyä, sitruunamehusta, suolasta, pippurista ja ripauksesta sokeria. 

Valmista uppomunat:
1 l vettä
0,5 dl väkiviinietikkaa (miellä meni kyllä aika pieni liraus...)
2 kanamunaa

Riko jokainen kananmuna omaan kahvikuppiin tai muuhun pieneen astiaan

Laita vesi (laakeaan) kattilaan ja kuumenna se lähes kiehuvaksi, noin 90-asteiseksi. Lisää etikka. On tärkeää, että vesi ei kiehu, vaan kuplii "hiljaa hymyillen".

Pyöräytä hiljalleen kuplivaan veteen voimakas pyörre kauhan avulla.

Kippaa munat yksitellen veteen. Älä kypsennä kerrallaan kahta munaa enempää. Vedessä valkuainen kietoutuu keltuaisen ympärille.

Kypsennä kananmunia 3-4 minuuttia. Näin keltuainen jää löysäksi.

Nosta munat jäähtymään (jääveteen). Ylimääräiset valkuaisriekaleet voi siistiä veitsellä ennen esillepanoa, sillä niitä tulee uppomuniin aina.

Laita salaattipedin päälle parsoja, uppomuna ja lirauta päälle kastiketta. Nauti valkoviinilasillisen kera, mieluusti Rieslingiä.

P.S. Iki-ihana Jaakko Kolmonen opastaa uppomunan valmistuksen saloihin: Klik.