sunnuntaina, maaliskuuta 18, 2012

Sunnuntain syrnikit ja mustikkaa

 

Rankka työviikko imaisi aika tehokkaasti mehut tästä keittäjättärestä. Viikkoon mahtui kaikenlaista, mm. ulkoruokailua Ateljé Finnessä ja Copas y Tapasissa. Molemmat loistopaikkoja, suosittelen!

Sunnuntait ovat onneksi yleensä ihanan ohjelmattomia päiviä, joten mikäs sen sopivampaa, kuin pienet iltapäivärahkalettuset. Lisukkeena itsetehty mustikkasorbetti ja vaniljainen sitruuna-mustikkahillo.Sorbetista tuli ihan hyvää, mutta se oli omituisen purumaista rakenteeltaan. Hillo on edelleen jumalaisen hyvää. Jos jostain kumman syystä kärsit suuresta mustikkamäärästä pakastimessasi niin tee tätä hilloa!

Syrnikien ohje Riikalta Vatsa sekaisin Kilinkolin-blogista
 
Syrnikit
Neljälle aamulla tai kahdelle iltapäiväherkuksi.

1 prk eli 250 g maitorahkaa (alkup. 2 dl)
4 munaa (meillä 2 keltuaista + 2 munaa)
6 rkl vehnäjauhoja
1 rkl sokeria (alkup. 1 dl, makuasia)
ripaus suolaa
2 tl vaniljasokeria (meillä muutama pisara vaniljauutetta)
voita paistamiseen

Sekoita kaikki ainekset tasaiseksi taikinaksi. Sulata pannulla voita ja kaada taikinaa sopiva määrä pannulle. Taikina on aika paksua, ja useamman pienen letun samanaikainen paistaminen tavallisella valurautaisella (teflonikin käy) ohukaispannulla onnistui hyvin. Et siis tarvitse välttämättä erillistä pienten lettujen ohukaispannua näiden paistamiseen.)

Paista letut miedohkolla lämpötilalla (Tämä on muuten aika hellasidonnaista!) ja käännä letut kun taikina on hyytynyt päältä. Puinen voiveitsi oli oiva kääntämisapu. Taikina on helppo annostella pannulle kannusta. Vaikka siitä rumasta Ikean muovikannusta, joka on todella kätevä monessa hommassa. En taida luopua siitä ikinä.

Ekan kerran olen syönyt syrnikeitä joskus 90-luvun lopulla, kun puolalainen yliopistovaihtarikaveri Maya paistoi niitä meille jossain Hervannan opsikelijasolussa. Voi niitä aikoja!

Näyttää ihan punajuurisorbetilta. 
Valmistusprosessi oli vähintään yhtä sottaista, 
kuin punajuuren kanssa konsanaan.