sunnuntaina, maaliskuuta 11, 2012

Pieni jäätelötehdas: vaniljajäätelö


Naisillehan ei ole soveliasta ostaa kodinkoneita lahjaksi, ainakaan imureita, ruohonleikkureita tai moottorisahoja. Mutta miehelle voi ihan hyvin ostaa merkkipäivälahjaksi vaikka jäätelökoneen, eikö? ;)

Kokki-Pottilassa houkuteltiin kesää Sangrian voimalla. Soppakellarissa ryhdyttiin heti jäätelön tekoon. Josko se kevät ja kesäkin sieltä sitten ymmärtäisi tulla? 

Perinteinen vaniljajäätelö
n. 1L

3 dl kermamaitoa tai kevytkermaa
4 keltuaista
115 g sokeria
1,5 rkl maissisiirappia
3 dl kuohukermaa
1 tl vaniljajauhetta
ripaus suolaa


Mausteeksi:
tummaa suklaata rouheena
Marianne-crushia (Lisää varovasti, koska alkaa helposti dominoimaan makua)

Lämmitä kermamaito (tai kevytkerma) kattilassa levyllä hyvin kuumaksi, mutta älä päästä kiehumaan. Muista hämmentää! Ota pois levyltä.

Vatkaa keltuaisia ja sokeria kulhossa tai yleiskoneella (nopeus 2), kunnes ainekset ovat hyvin sekoittuneet ja seos on hieman sakeutunut. Lisää vähitellen kevytkermaa ja sekoita hyvin. Yleiskoneessa tähän käy hyvin nopeus 2.

Kaada seos takaisin kattilaan ja kuumenna keskilämmöllä koko ajan hämmentäen, kunnes kattilan reunoille tulee pieni kuplia ja seos on höyryävän kuuma. Älä anna nytkään kiehua!Siirrä seos isoon kulhoon, vatkaa joukkoon maissisiirappi, kuohukerma, vanilja ja suola. Jäähdytä seos kunnolla, vähintään 8 tuntia. Muista peittää astia, kun laitat sen jääkaappiin.

Kasaa jäätelökoneesi ohjeiden mukaan ja kaada seos vähitellen koneen kulhoon. Tai toimi oman koneesi ohjeiden mukaan. KA:n jäätelökoneella tämä valmistui n. 13 minuutissa. Aika vaihtelee koneen ja massan määrän mukaan. Seuraile tilannetta.
Jäätelökoneesta tullessaan massa on lähinnä pehmistyyppistä. Kaavi se kannelliseen rasiaan tai tarjoile. Anna jäätelön tekeytyä pakastimessa noin 2-4 tuntia. Jäähtymisaika riippuu pakastimesi lämpötilasta ja jäätelömäärästä.

Jos haluat maustaa perusjäätelön jollakin "kokkareilla", niin lisää esim. suklaarouhe massaan n. 1-2 minuuttia ennen sekoitusvaiheen päättymistä.

Ohje on napattu KA:n opaskirjasesta, joka tuli laitteen mukana.

Note to self: Koukuttavan hyvää! Pidä pakastuskulho aina pakkasessa valmiina. Seuraavaksi voisikin tehdä jonkun ihanan sorbetin.

Jädekone hommissa.