sunnuntaina, helmikuuta 19, 2012

Vadelmainen Sacher-kakku

Tammikuun lopulla juhlituilla synttäreillä herkuteltiin Miespuolisen tekemällä vadelmaisella Sacher-kakulla.Kakku on todella tuhdin suklainen, mutta ei kovin makea. Keralla tarjottu kermavaahto kevensi kakun tymäkkää makumaailmaa. Ohje löytyi Pienestä Vispiläkaupasta.



Vadelmainen Sacher-kakku

Pohja:
150 g tummaa suklaata (kaakaota 70 %)
150 g voita
125 g vadelmahilloa
1 dl vehnäjauhoja
2 rkl kaakaojauhetta (esim. Van Holten)
1 tl leivinjauhetta
3 munaa
1,5 dl sokeria

Täyte:
Vadelmahilloa- tai marmeladia 

Kostutukseen:
3 rkl konjakkia tai tummaa rommia
tilkka vettä 

Kuorrutus:
1 dl kuohukermaa
150 g tummaa suklaata
1 rkl voita

Tarjoiluun:

Kermavaahtoa
Vadelmia

Laita uuni kuumenemaan 175 asteeseen ja voitele halkaisijaltaan noin 18-22 cm irtopohjavuoka.

Valmista pohja:
Pilko suklaa ja kuutioi voi  ja laita ne sulamaan vesihauteeseen. (Metallikulho kattilan päälle, jossa on vähän vettä, kuumenna hellalla, mutta älä anna veden kiehua kovaa.) Kun seos on tasaista, nosta astia vesihauteesta ja anna seoken jäähtyä hetki. Lisää suklaaseokseen huoneenlämpöinen hillo (jääkaappikylmänä se saattaa jähmettää suklaan ikävän rakeiseksi). Mittaa jauhot ja kaakaojauhe toiseen kulhoon ja sekoita se suklaa-voi-hilloseokseen. Vatkaa munat ja sokeri sähkövatkaimella vaaleaksi, kiinteäksi vaahdoksi, ja nostele se suklaa-voi-hillo-jauhoseokseen. Sekoita varovasti kunnes taikina on tasaista. Kaada taikina vuokaan ja paista kakkua 175 asteessa noin tunti. Tarkista kakun kypsyys puutikulla: kypsä kakku ei tartu tikkuun.

Anna kakun jäähtyä vuoassaan. Irrota jäähtynyt kakku ja leikkaa se kahteen kerrokseen. Kostuta pohja konjakki-vesiseoksella. Levitä päälle vadelmahilloa ja nosta kasni päälle.

Tee kuorrutus:
Mittaa kuorrutteen aineet metalliseen kulhoon ja laita se sulamaan vesihauteeseen. Sekoittele kuorrutetta hiljalleen, kunnes kaikki ainekset ovat sulateen silkkiseksi suklaakuorrutteeksi. Anna kuorrutteen jäähtyä hieman ja valuta se sitten kakun päälle. Käytä apuna voiveisitä tai ohutta lastaa, kunnes koko kakku on tasaisen suklaakerroksen peitossa.

Koristele kakku tuoreilla vadelmilla tai pakastetuilla vadelmilla, jotka on kieräytetty tomusokerissa. Tarjoile kermavaahdon kera.


Note to self: 22cm vuoassa kakusta tuli aika litteä ja se oli aika haastava leikata kahtia.Ensi kerralla kannattaa kokeilla 18cm vuokaan. Kakku kannattaa paistaa, kostuttaa ja täyttää tarjoilua edeltävänä päivänä, jotta se ehtii mehevöityä kunnolla ennen tarjoilua.