torstaina, helmikuuta 16, 2012

Viehkot vaniljapullat


Ensi viikolla vietetään laskiaistiistaita, mikä mainio (teko)syy syödä pullaa! Laskiaispullien täyttepolitikka jakaa mielipiteitä, ja siitä en ala sen ihmeemmin väittelemään. Mutta nautitpa pullasi sitten kermavaahdolla, mantelimassalla tai vaikka molemmilla, kuumasta maidosta puhumattakaan, niin pullataikinan suhteen kannattaa kokeilla vähän uutta.

Löysin Hayley's Cuisine-blogista vienon vaniljaisen pullataikinan reseptin, joka on kuulemma mukaelma kristallipullista. Tein tästä viehkosta taikinasta meille ensi viikoksi pullat pakastimeen valmiiksi odottelemaan.

Kuvassa on pieni hämäys, oma pullasuosikkini, voisilmäpulla. Senkin voi tehdä vaniljataikinaisena versiona!  

Vaniljainen pullataikina

2 dl vaniljakastiketta
1 dl vettä
0,75 dl sokeria
0,5 rkl vaniljasokeria tai 0,5 tl vaniljajauhetta
0,5 rkl kardemummaa
0,5 tl suolaa
1 ps kuivahiivaa
n.6-8 dl vehnäjauhoja
0,5 dl juoksevaa margariinia tai 50 g voita sulatettuna

Lämmitä vaniljakastike ja vesi kädenlämpöiseksi ja lisää joukkoon sokeri, vaniljasokeri, kardemumma ja suola. Jos käytät tuorehiivaa, niin liuota sekin nesteeseen.

Sekoita ja alusta joukkoon jauhot, joihin myös kuivahiiva on yhdistetty. (Jos siis käytät kuivahiivaa.) Lisää loppuvaiheessa myös margariini tai sulatettu voi. Kohota peitettynä noin 40 minuuttia. Leivo pulliksi ja kohota vielä pellin päällä, liinalla peitettynä noin 30 minuuttia. Paista 225 asteessa noin 8-10 minuuttia.

Note to self: Respeti muuntuu kätevästi maidottomaksi, kun vaihtaa tavallisen vaniljakastikkeen esim. Oatleyn kaura-vaniljakastikkeeseen ja voin maidottomaan margariiniin.