maanantaina, helmikuuta 13, 2012

Salaatti paahdetuista porkkanoista ja avocadosta


Salaatti ei varsin ole mitään sesonkiruokaa talvella. Mutta tässä blogihitissä muutaman vuoden takaa hyödynnetään juureksia, joten siinä mielessä siinä on edes pieni talvinen henkäys.

Aikanaan tätä mainiota Jamie Oliverin talvista salaattia on tehty ainakin Pastanjauhajien ja Puolen voikilon keittiöissä. Maut ovat ihan mahtavat, ulkoasu ihanan värikäs. Ehdottoman lämmin suositus tälle!

Salaatti paahdetuista porkkanoista ja avocadosta
4:lle

500 g keskikokoisia erivärisiä porkkanoita
2 tl kokonaisia jeeran siemeniä (tai jauhettuna)
1-2 kuivattua chiliä
Suolaa
Mustapippuria myllystä
1/2 solo valkosipuli tai 2 valkosipulinkynttä, kuorittuina
4 oksaa tuoretta timjamia, lehdet riivittyinä (tai vastaava määrä kuivattuna)
oliiviöljyä
puna- tai valkoviinietikkaa
1 appelsiini halkaistuna
1 sitruuna halkaistuna
3 kypsää avocadoa
punaviinietikkaa
liraus hunajaa
4 x 1cm viipale ciabattaa tai muuta hyvää leipää
reilusti laadukkaita salaatteja (talvella melkeinpä sitä pussikamaa)
1,5 dl ranskankermaa tai kermaviiliä
4 rkl paahdettuja siemensekoitusta

Laita uuni lämpeämään 180 asteeseen.

Pese ja kuori porkkanat ja halkaise ne pituussuunnassa, jos ne ovat isohkoja. Keitä porkkanoita suolatussa vedessä noin 10 minuuttia, kunnes ovat melkein kypsiä.

Porkkanoiden kiehuessa sekoita mausteseos: murskaa (huhmaressa tai muuten) chilit, jeera, pippuri ja suola. Lisää valkosipuli ja timjami ja jatka nuijimista kunnes muodostuu tahna. Lorauta sekaan oliiviöljyä niin, että se peittää tahnan runsaasti, ja lorauta sekaan vielä vähän viinietikkaa. Tämän maustetahnahomman voi hoitaa myös bamixilla tai muulla teharilla.

Kun porkkanat ovat juuri ja juuri kypsiä, siirrä ne vuokaan / pellille ja kaada päälle mausteseos. Laita appelsiinin ja sitruunan puolikkaat vuokaan porkkanoiden viereen, leikkauspinta alaspäin. Paahda uunissa noin 30 minuuttia. Lopuksi voit vielä poistaa sitrukset pelliltä ja paahtaa porkkanoita grillivastuksilla 250 asteessa, lopputuloksena hieman paahteisempi pinta.

Porkkanoiden ollessa uunissa käsittele avocadot: puolita, poista kivet ja irrottele hedelmäliha varovasti. Viipaloi ja laita isoon kulhoon. Kun porkkanat ovat saaneet tarpeekseen paahteesta, lisää ne avocadojen sekaan.

Purista uunitettujen appelsiinin ja sitruunan mehut kulhoon, (Käytä apuna pihtejä!) lisää saman verran oliiviöljyä ja pieni loraus punaviinietikkaa. Mausta suolalla ja pippurilla ja tarvittaessa pyöristä makua hunajalla. Liruttele kastike porkkana-avocadokulhoon. Sekoittele varovasti, jotta kastiketta tarttuu kaikkiin vihanneksiin.

Paahda leipäviipaleet, palastele ja lisää kulhoon. Huuhtele ja kuivaa salaatit tarvittaessa, revi kulhoon ja sekoita. Siirrä salaatti halutessasi laakealle vadille tai annoksiksi lautasille. Lusikoi päälle ranskankermaa, ripottele päälle paahdetut siemenet ja halutessasi vielä oliiviöljyä.

Note to self:
Unohdin leivät, eipä haitannut. Laitoin siemeniä vähän reilummin, toivat mukavaa purutuntumaa salaattiin. Kakkoskeirroksella porkkanat olivat vähissä, joten mukaan tuli myös palsteria ja lanttua. Toimi niinkin.