maanantaina, tammikuuta 30, 2012

ChililihaaJuhlimme lähisuvun kanssa eräitä synttäreitä sunnuntailounaalla. Kun pöydän ääreen kerääntyi isompi seurue, eikä kukaan halua asua koko sunnuntaita keittiössä, oli pataruoka enemmän kuin kätevä ratkaisu.

Vanhempani olivatkin pyöräyttäneet suuren padallisen chili con carnea Jamie Oliverin reseptillä. Loistokeitos, jonka resepti bongaantui joskus taannoin Pastanjauhannasta.

JO:n Chili con carne

(10-12 hengelle)

2 kg naudan ulkopaistia ja vähän luita
500 ml kuumaa kahvia
3 isoa kuivattua chiliä (ancho, chipotle tai poblano)
oliiviöljyä
2 kukkurallista teelusikallista jauhettua juustokuminaa
2 kukkurallista teelusikallista savustettua paprikaa
1 kukkurateelusikallinen kuivattua oreganoa
2 laakerinlehteä
2 punasipulia, kuorittuna ja viipaloituna
3-4 tuoretta chiliä (lisää kahdessa erässä, ettei tule liian tulista)
2 kanelitankoa
10 valkosipulinkynttä, kuorittuna ja ohueksi viipaloituna
suolaa
mustapippuria myllystä
4 x 400 g tölkkiä kokonaisia tomaatteja
3 rkl ruskeaa sokeria
3 punaista, keltaista tai oranssia paprikaa, siemenet poistettuna ja viipaloituna
2 x 400 g tölkki papuja (kidneypapuja, voipapuja tai pintopapuja) valutettuna

Tarjoiluun:
Ranskankermaa

Valmista kahvi ja lisää siihen (vielä kun se on kuumaa) kuivatut chilit likoamaan muutamaksi minuutiksi. Pane sillä välin suuri pata miedolle lämmölle ja lorauta sinne oliiviöljyä, sitten juustokuminat, paprikat, oreganot, laakerinlehdet ja sipulit. Paista mausteita ja sipulia 10 minuutin ajan, että sipulit ehtivät pehmentyä sopivasti. Ruskista nopeasti padassa vielä kuutioidut lihat. Halutessasi voit käyttää tähän erillistä paistinpannua, josta sitten kippailet lihat pienemmissä paistosatseitssa pataan.

Ota puolet tuoreista chileistä, poista siemenet ja viipaloi. Viipaloi myös kahvissa uiskennelleet kuivatut chilit ja lisää ne pannulle sipuliseokseen yhdessä viipaloitujen tuoreiden chilien, kanelitankojen, viipaloidun valkosipulin sekä suola- ja pippuritujauksen kanssa. Kaada sekaan myös tilkka chilien haudutusliemenä toiminutta kahvia. Sekoita ja lisää sitten loput kahvit, tölkitetyt tomaatit ja sokeri. Kippaa vielä sekaan lihat ja tujaus suolaa ja pippuria, peitä kannella ja anna hautua suurin piirtein kolmen tunnin ajan, silloin tällöin sekoitellen.

Lisää muutaman tunnin päästä joukkoon pavut ja paprikat ja jätä pata taas hautumaan (vähintään puoleksi tunniksi).

Maista ja mausta. Jos padassa on mukana luita, nappaa ne pois tässä vaiheessa. Jos olet tulisemman ruuan ystävä, sekoita joukkoon loput tuoreista chileistä. Suurin tulisuus taittuu ranskankermalla, jota voi halutessa lusikoida annosten päälle. Tarjoile riisin, speltin tai vaalean leivän kera. Minä nautiskelin tämän kanssa kukkisriisiä, toimii!

Itseoikeutettu ruokajuoma tälle herkulle lienee kylmä lager.

Note to self: Alkuperäisessä ohjeessa lihana käytettiin naudanrintaa, jossa lihat eroteltiin luista ja toki myös paloiteltiin. Ä ja I oli ostaneet osittain ulkopaistia sekä lisäksi vähän luita ja tykkäsivät, että ulkopaisti toimi kuitenkin paremmin.

Ja tästä tulee sitten muuten aika hillitön satsi. Pienemmälle sakille riittää hyvin puolikas.