sunnuntaina, tammikuuta 22, 2012

Jamien aasiahenkinen kalkkunasalaatti


 Chocolat chaud, eli kuinka suklaatryffelimassasta tulikin kaakao-postauksen kommenttiboksissa oli juttua resepteistä ja niiden lukemisesta.Campasimpukka totesi osuvasti, että ulkomaisten ohjeiden kanssa saa olla tarkkana erityisesti mittojen kanssa. No, mittojen lisäksi niitä voi näköjään ymmärtää muutenkin väärin  ja ihan helposti. Tässä respetissä taisi käydä vähän niin.

Nimittäin, kun makasin ennen joulua flunssahuuruissa sohvalla ja katsoin telkusta varmaan kaikki mahdolliset ja mahdottomat kokkausohjelmat, vahtasin myös Jamien joulukokkausrainat. Mieleeni jäi erityisesti tämä aasialaisvaikutteinen kalkkunasalaatti, joka olisikin kai oikeastaan ollut jonkinlaisten lettusten tai riisipaperien täyte. Samapa tuo, meillä tämä vedettiin salaattina. Resepti saattaa vaikuttaa vähän töisevältä. mutta vaivannäkö kannattaa. Tämä on hyvää, vaikkei nyt mitään sesonkiruokaa varsin olekaan.

On muuten ihan käsittämätöntä, miten paljon koirankoulutussarjoja, lastenkasvstusohjelmia, ihmissuhdedraamaa, kauneusleikkaus- ja tyylirealityä sekä sisustusohjelmia tuolta idioottikuutiosta tulee. Kovin kummoisia ei ole suurin osa kokkausohjelmistakaan, mutta nämä Jamien pätkät edustivat kyllä joulunalusajan parhaimmistoa. Onneksi kuutiossa on on/off-nappula!

Jamien aasiahenkinen kalkkunasalaatti

Salaattina 2:lle nälkäiselle tai lettutäytteenä 4:lle

2 isoa kourallista kypsää joulukalkkunaa
tai niinkuin meillä 250g kalkkuna- tai broilerisuikaleita paistettuina
1 kourallinen cashewpähkinöitä tai pinjansiemeniä
1 kourallinen kuivattuja karpaloita (meillä kuivattuja aprikooseja silputtuina)
2 tl jauhettua viisimaustetta (ks. ohje alla)
Nippu tuoretta minttua, lehdet irroteltuina
Nippu tuoretta korianteria, lehdet irroteltuina
Reilusti erilaisia salaatteja esim.rucolaa, pinaattia, jääsalaattia, punasikuria
(meillä oli pussillinen salaattisekoitusta ja reilusti baby-pinaattia)
1 rkl juoksevaa hunajaa
1 tuore miedohko chili ilman siemeniä ja hienoksi silputtuna

Kastike:
1 klementiinin / mandariinin mehu
1 limen mehu
1 granaattiomena puolitettuna
1/2 punasipuli kuorittuna ja karkeana raasteena
Neitsytoliiviöljyä
1 rkl soijakastiketta
1 tl seesamiöljyä
Peukalonpään kokoinen pala tuoretta inkivääriä, kuorittuna ja karkeana raasteena

Tähän voi muuten hyvin käyttää grillatun broilerin jämät. Jamien ohjelmassa tätä esiteltiin joulukalkkunan jämien käyttökohteena.

Aloita työstämällä broileriseosta:
Jos käytät kalkkunan tai broilerin jämiä, revi ne palasiksi. Jos käytät tuoretta broileria tai kalkkunaa, paista se pannulla. Lisää kypsän kanan joukkoon cashew-pähkinät (tai pinjansiemenet), kuivatut karpalot ja viisimauste*. Anna pähkinöiden, mausteiden ja muun pannun sisällön paahtua ja kypsyä pannulla, sekoittele välillä. Varo kuitenkin polttamasta! Pidä lämpimänä.

Sitten:
Huuhtele ja kuivaa salaatit. Laita ne isoon kulhoon ja lisää mukaan korianterin lehdet. Sekoita.

Tee kastike erillisessä kulhossa: Sekoita kelmentiini/mandariini- sekä limen mehu. Purista granaattiomenan puolikkaasta mehut, mutta poista siitä siemenet. Käytä apuna käsiäsi. Sekoita mehun joukkoon raastettu punasipuli. Lisää kulhoon oliiviöljyä, hapon (tässä tapauksessa mehut) öljyn suhde on 3:1. Lisää myös soijakastike ja seesamiöljy. Purista mukaan mehu raastetusta inkivääristä, heitä jäljelle jäänyt möhnä pois, sitä ei tarvita. Sekoita kastike kunnolla, maista. Lisää makusi mukaan suolaa tai soijaa, jos haluat lisää hapokkuutta, lisää vähän limettiehua. Paukuttele lusikalla irti toisen granaattiomenan siemenet erilliseen astiaan.

Kaada kastiketta salaattiin ja sekoita se salaatinlehtiin.

Palaa taas paistinpannun pariin:
Lisää kalkkunaseokseen lopuksi joukkoon hunajaa ja sekoita. Lisää vähän lämpöä, muutamaksi sekunniksi, niin saat lihaseokseen vähän rapeutta.

Hätistele viimeistään tässä vaiheessa ruokailija pöytään.

Kääntele puolet pannun sisällöstä salaatinlehtien joukkoon. Lisää päälle loput seoksesta ja vähän kastiketta, ropsauta päälle puolikkaan granaattiomenan siemenet. Koristele chilisilpulla ja korianterin lehdillä. Tarjoile heti salaattina tai riisipaperirullien täytteenä. Miksei tortilloidenkin.

* Viisimauste, ohje löytyi Utelias kokki-blogista


8 tähtianista
1 kanelitanko
1 rkl fenkolin siemeniä
1 rkl sichuaninpippuria
10 neilikkaa

Paahda mausteet kuivalla pannulla. Anna jäähtyä ja jauha. Jauhamisen voi suorittaa morttelissa, mutta myös kutterilla saa tarpeeksi hienoa jälkeä. Säilytä tiiviissä rasiassa. Erityisen hyvin viisimauste toimii ankan ja sianlihan kanssa, kunhan muistaa käyttää kohtuudella.