lauantaina, tammikuuta 21, 2012

Ankkaa pataan


Lumisen pakkasviikonlopun itseoikeutettu ruokalaji on uunissa rauhassa muhinut pata.
Useimmiten meillä päätyy pataan poroa tai nautaa, välillä kanaa. Siinä suhteessa tämä pata oli vähän erilainen kokeilu, varsinkin kun käytetty liha ei ollut raakaa, vaaan säilykettä, ankkaconfitia.

Ankkapata oli mukavaa vaihteua ja tulipahan käytettyä se confit pois kaapista, mutta luulen, että paras lopputulos tulee kuitenkin tuoreesta tai pakastetavarasta. Kokonaista pakasteankkaa ja reisiä näkyi olevan ainakin stockan pakastimessa.

Ankankoipipata talvivihanneksista

5-6 perunaa (kiinteä lajike)
1 fenkoli
2 porkkanaa
200g lanttua
6 salottisipulia
2 valkosipulin kynttä
5 timajaminoksaa
1 laakerinlehti
6-10 maustepippuria
5 dl kanalientä tai vasikanlientä
1 dl kuivahkoa valkoviiniä
1 prk ankkaconfit-säilykettä

Laita uuni lämpenemään 150 asteeseen.

Kuori ja lohko perunat. Lohko fenkoli. Kuori porkkanat ja lanttu ja leikkaa ne 5 cm tangoiksi. Kuori salottisipulit. Lado kasvikset kannelliseen pataan. Ripottele päälle 1 tl suolaa ja sekoita kasvikset. Kuori ja litistä valkosipulin kynnet veitsen lappeella ja lisää pataan.

Sido timjaminoksat paistilangalla kimpuksi. Laita yrttikimppu, laakerinlehti ja maustepippurit pataan. Kaada päälle liemi ja viini. Nosta kansi päälle ja kypsennä uunissa reilu tunti. Tarkista vihannesten kypsyysaste. Lisää päälle kypsät confit-koivet ja jatka kypsentämistä vielä 30 minuuttia. Kypsennä viimeiset 15 minuuttia ilman kantta.

Note: kasvisten kypsyminen padassa otti yllättävän pitkän ajan. Tarkistele aina välillä, äläkä ota liian tiukkoja tavoitteita ajoittamisen suhteen. Samoin pataan jäi aika paljon nestettä, mutta se oli hyvin maukasta.

Jos käytät tavallisia, esim. pakastettuja ankan koipi-reisiä niin sulata ne. Suolaa ja pippuroi koivet (2 kpl) ja paista niihin pannulla väri npoin 5 minuuttia. Lisää kasvisten päälle pataan ja paista yhteensä noin 2 tuntia, josta viimeiset 15 minuuttia ilman kantta.

Respeti on lähtöisin GRV 8 / 2011 (Joulunumero).