torstaina, tammikuuta 19, 2012

400. kunniaksi: Mascarpone-puolukkakakkua


 Historiallinen hetki: tämä postaus on Soppakellari-blogin 400. Meinasi melkein iskeä jo rimakauhu, mitä hienoa sitä pitäisikään postata näin ison virstanpylvään kunniaksi.

Blogihan on ollut pystyssä jo vuodesta 2007. Välillä postaustahti on ollut tiiviimpää ja toisinaan taas hidasta. Reaalielämän hektisyys on näkynyt aika selvästi. Kun on ollut tolkuton kiire ja stressi IRL, ei blogikaan ole päivittynyt. Mitä ilmeisimmin olen nykyisin siis melkoisen seesteinen ja stressitön slow-eläjä. Not. Mutta perusperiaate hyvä ruoka, parempi mieli on pitänyt minut postausruodussa ja nykyinen isompi ja modernimpi keittiö toimivine uuneineen suorastaan kutsuu kokkailemaan.

Rimakauhu sikseen, nythän on melkeinpä pakko postata kakkua. Resepti ei ole ihan uunituore, tämä kakku nimittäin nautittiin jo jouluna. Mutta nythän se vasta on ajankohtainen, kun ulkona on ihanan lumista ja jouluunkin on enää vajaa 11,5 kuukautta.Jos pakakstimessa möllöttää piparitaikinan perä ja pussillinen pakastepuolukoita, niin tässä kätevä tapa käyttää ne herkullisesta. Tarvitset lisäksi vain hieman mascarpone, sokeria ja kananmunia.

Ja kuten kaikki parhaat reseptit, niin tämäkin resepti on bongattu jostain blogista (joka sittemmin paljastui Herkku & Koukuksi), joku maistoi sitä jossain juhlissa, toinen ylisti kakku facebookissa ja sitten se päätyi hieman tuunattuna ruokapöytäämme. Varsinainen "rikkinäinen puhelin"-resepti. Mutta hyvää!

Mascarpone-puolukkakakku


Pohja:
nyrkin kokoinen pala piparkakkutaikinaa 

Täyte:
200 g puolukoita pakkasesta (1/2L yksi pakastepussillinen)
2 (yht. 500 g) purkillista mascarponea
3 pientä kananmunaa
1,5 dl sokeria
1 tl vaniljajauhetta tai vastaavasti vaniljasokeria
0,5 rkl perunajauhoja

Laita uuni lämpenemään 200 asteeseen.

Kauli piparkakkutaikina ja nosta se jauhotettuun irtopohjavuokaan. Painele taikina tasaisesti vuoan pohjalle ja reunoille. Esipaista pohjaa uunissa 200 asteessa noin 5 minuuttia.

Sekoita kulhossa huolellisesti mascarpone, kananmunat sokeri ja vanilja. Sekoita puoli ruokalusikallista perunajauhoja puolukoiden sekaan. Lisää puolukat mascarponeseokseen, sekoita ja kaada massa esipaistetun pohjan päälle. Jatka paistamista noin 25 minuuttia tai kunnes täyte näyttää hyytyneeltä. Anna jäähtyä hyvin ennen tarjoilua.

P.S. Jos joku ei sattumoisin huomannut, niin mainio Voisilmäpeliä-blogi on uudelleensyntynyt HS.fi:n alle. Blogi tottelee nykyisin nimeä Kauhaa ja Rakkautta. Hieno juttu! :)