tiistaina, kesäkuuta 28, 2011

Sokeria ja siirappia: Bbq-kastike ja marinadi lampaalle


Ennen juhannusta löytyi postiluukusta mukava yllätys, tuotepaketti Dansukkerilta. En ole mikään sokerin suurkuluttaja, mutta nykyisin tulee leivottua entistä elämää useammin joten tumma muscovado ja ruokosokerisiirappi olivat oikein tervetulleita meidän keittiöömme. Puhumattakaan silikonisesta grillisudista ja pihdeistä, jotka viitoittivat mukavasti sokeri- ja siirappikokeiluja uusille urille.

Paketissa oli mukana myös reseptivihkonen, josta olikin yllättävän paljon riemua. Uneliaan keittiön Anna ehti läpyskää jo hehkuttaa mutta en voi muuta kuin todeta perässä, että ainakin nämä kaksi reseptiä toimivat erinomaisesti. Olkoonkin, että Bbq-kastikereseptejä taitaa tästä blogista useampi. Mutta ei kahta ilman kolmatta! Ja hyviä marinadireseptejähän ei ole koskaan liikaa.

Mausteinen Bbq-kastike

3 rkl öljyä
1 sipuli silputtuna
1 dl tomaattipyrettä
0,75 dl ruokosokerisiirappia
1 tl suolaa
3 rkl vastapuristettua sitruunamehua
2 rkl makeaa sinappia
5 tippaa tabascoa
3 rkl Worcestershire-kastiketta

Kuullota sipuli öljyssä, lisää loput ainekset kattilaan ja anna porista hiljalleen noij puolisen tuntia.
Tarkista ja säädä maut. Meillä lisättiin happpoa eli sitruunamehua, suolaa ja tabascoa.

Jäähdyta ja purkita. Säilytä jääkaapissa. Tarjoa grillatun lihan tai makkaran kanssa.Marinadi lampaalle

2-3 rkl ruokosokerisiirappia
1/2 dl tummaa balsamicoa tai sherryviinietikkaa
1/2 dl öljyä
1 rkl hienonnettua tuoretta rosmariinia
1 rkl hienonnettua tuoretta oreganoa
1 rkl hienonnettua tuoretta timjamia
1 tl suolaa
pippuria myllystä

Sekoita ainekset ja upota lihat marinoitumaan useammaksi tunniksi. Tästä riittää noin 1,5 kg:lle lihaa.

P.S.
Bloggareiden ja yritysten suhteet sekä tuotenäytteet taitavat olla ikuinen kiistakapula ja keskustelun aihe. Ottako vastaan vai ei, siinäpä pulma. Taitaa olla, että teit niin tai näin, niin aina on jonkun mielestä väärin päin...

Sitäpaitsi, ammattitoimittajat ne vasta saavatkin erilaisia tuotenäytteitä ja kutsuja kaikenmaailman lanseerauksiin, tutustumisiin sun muihin kissanristiäisiin. Kutsuja satelee todennäköisesti enemmän kuin kukaan ehtii kinkereissä luuhata. Ja miten muuten ne toimittajat tietoja esim. uusista tuotteista edes saisivat?

Mietin pitkään omaa kantaani tuotenäytteisiin ja muihin vastaaviin juttuihin. Lopputulema asiassa on se, että miksi ihmeessä en ottaisi vastaan näytettä, jos joku sen kerran haluaa minulle tarjota. Mutta, en suostu sitoutumaan pakkopostaamiseen tuotteesta, saati kehumaan sitä vain sen takia, että olen saanut sen ilmaiseksi.

Jos joku nyt ei halua tämän jälkeen blogiani lukea, niin kaikin mokomin. Minä en siitä mieltäni pahoita. :) Alunperinhän blogi syntyi lähinnä omaksi sähköiseksi keittiömuistikirjaksi. Täällä linja pysyy samanlaisena eli pipo on piukalla, oli tuote omilla rahoilla ostettu tai muuten vaan saatu.