lauantaina, huhtikuuta 23, 2011

Pääsiäisperinne uusiksi: Suklaapasha
Onkohan tämä joku vakava aikuiseksi kasvamisen merkki, kun perinneruokiin haluaa löytää jonkun uuden twistin tai oman näkökulman? Ei pääsiäistä ilman pashaa, mutta tällä kertaa se ei ollut äidin tekemää vaan ihan itse tehtyä, Nami-nami-blogin ohjeistamaa suklaapashaa.

Semikarjalainen tätini jupisi, että ei tämä mitään pashaa ole. Miepuolinen assosioi tämän suklaamousseen. Mun mielestä tämä oli pashaa, joka maistui suklaalle eli suklaapashaa. Mutta minä olenkin molemminpuolinen neljänneskarjalainen!

Muutama huomio: Kannattaa satsata kunnon rahkaan. Eli ei sitä normaalia rasvatonta huttua, vaan kunnon rasvaista rahkaa. Ainakin joissain K-kaupoissa myydään virolaista luomurahkaa, jossa on kunnolla rasvaa. Toinen vaihtoehto voisi sitten olla ricotta. Seuraavalla kerralla saattaisin lisätä hivenen sokeria (Ihme, minä lisäämässä sokeria!) tai kokeilla tämän 50% tummasuklaa 50% maitosuklaa kombona.

Suklaapasha
8:lle

500 g luomurahkaa, 12% rasvaa tai ricottaa
100 ml kuohukermaa
100 g tummaa suklaata paloina
75 g voita kuutioina
50 g sokeria
kourallinen kuivattuja luomuaprikooseja
kourallinen luomurusinoita

Huuhdo aprikoosit ja rusinat siivilässä kuumalla vedellä. Valuta kuiviksi ja hienonna aprikoosit pienemmiksi paloiksi.

Laita suklaapalat, kerma ja voi paksupohjaiseen kattilaan ja kuumenna miedolla lämmöllä. Hämmennä puukapustalla ja lämmitä, kunnes suklaa ja voi ovat sulaneet ja kattilassa on paksuhko tumma kastike.Ota kattila pois levyltä ja kaada seos kulhoon, jossa on rahka, sokeri ja kuivatut hedelmät. Sekoita, kunnes seos on tasainen.

Huuhdo sideharsokangas kylmän veden alla, purista kuivaksi ja vuoraa sillä pashamuotti tai tiheä siivilä. Laita siivilä kulhon päälle. Kaada pashamassa vuorattuun siivilään ja taita ylijäänyt kangas sen yli. Aseta päälle lautanen painoksi ja laita koko hässäkkä jääkaappiin tekeytymään. Tyhjennä muotista valuva neste välillä pois.

Kun haluat tarjoilla pashan, aavaa sideharsotaitoa, laita päälle tarjoilulautanen ja käännä koko homma ylösalaisin. Poista siivilä ja sideharso. Koristele haluamallasi tavalla. Vihreä ja keltainen ovat väreinä ihanan keväisiä ja raikkaita suklaan ruskean kanssa.