sunnuntaina, syyskuuta 02, 2007

Savustetut possunkyljykset, tomaattisalsa ja valkosipulipapusetOlen jotenkin erityisen ihastunut luulliseen lihaan. Kaikenmaailman fileetkin ovat toki hyviä, mutta luullisista paloista tulee jotenkin erityisen maukkaita. Toki aikaa ruuan valmistamiseen menee useammin vähän enemmän mutta esimerkiksi kyljykset ovat suhteellise nopeaa "luulihaa". Tänä kesänä tuli jo kokeilluksi lampaan kyljysten grillaaminen, nyt siis vuoroon pääsivät possun kyljykset. Possun kyljykset ovat jotenkin nostalgisia, mummini tekee maailman parhaat uunikyljykset, vuosikymmenten kokemuksella. Kyljyksethän ovat melkoisen edukkaitakin, ihan turhaan unholassa olevia herkkuja kaikenmaailman valmiiksinarinoitujen kasslereiden ja suikalesilppujen täyttäessä lihatiskit.

Tämän kesän viimeisiä grillauskelejä viedään, ihan selvästi. Niinpä meillä tarjoiltiin savustettuja possunkyljyksiä, varrastettuja pottuja, tomaattisalsaa ja valkosipulisia papuja.

Possunkyljykset laitettiin marinadiin jo edellisenä iltana. Marinadi noudatteli tuttua linjaa. Kypsennys aloitettiin pannulta, jossa otettiin pinnat ja siitä kyljykset siirrettiin grilliin savuboksin päälle. Kyljysten annettiin kypsyä loppuun sauhussa, siihen ei montaa minuuttia mennyt, kyljykset kun kypsyvät melko nopeasti.Lisäkkeet olivat linjaa yksinkertainen on kaunista, mausta tinkimättä.

Valkosipulipapuset
tuoreita papuja
suolaa
voita
silputtua valkosipulia

Hanki pavut mieluiten mahdollisimman tuoreina. Pese ja käsittele pavu eli napsi päät poist. Keitä suolatussa vedessä noin 10 minuuttia. Kaada vesi pois ja sujauta kattilaan pieni köntti voita ja muutama silputtu valkosipulin kynsi. Anna voin sulaa, sekoita ja nauti.
Tomaattisalsa

punaisia ja keltaisia tomaatteja
sipuli
valkosipulia
punaista ja keltaista paprikaa
oliiviöljyä
sitruunamehua, limemehua tai valkoista balsamicoa
sambal oelek chilitahnaa tai tuoretta chiliä
makeaa chilikastiketta
fariinisokeri tai hunajaa
suolaa, pippuria
tuoretta silputtua persiljaa ja korianteria

Kalttaa tomaatit, jos jaksat. Muuten silppua ne pieniksi, jätä tomaatin siemenet ja sisus suurimmaksi osaksi käyttämättä, muuten salsasta saattaa tulla todella liemevää. Hakkaa sipuli ja valkosipuli pieneksi, samoin pilko paprika. Sekoita vihannekset, mausta öljyllä, mehulla, chilillä.Suolaa ja pippuroi. Silppua sekaa tuoretta persiljaa ja korianteria. Viimeksi mainitun voi toki jättää pois, jos ei pidä. Anna tekeytyä jääkapissa useampi tunti.