maanantaina, syyskuuta 03, 2007

Voihan kurpitsa!



Jossain vaiheessa loppukesää koittaa se aika, kun kesäkurpitsaa tulee plantaaseilta niin, että ovet ja ikkunat tukkeutuvat ja korvistakin alkaa jo virrata. Seuraava piiras on erinomaiseksi havaittu ja siihen saa näppärästi upotettua kilon ko. tuotetta…

Ohje on muistaakseni peräisin joltakin kesältä Hesarin Ruokatorstai-sivuilta ja löytyy uudehkosta Ruokatorstai-keittokirjastakin.

Kesäkurpitsapiiras ligurialaiseen tapaan


taikina:
4 dl vehnäjauhoja
3 rkl oliiviöljyä
ripaus suolaa
½ dl vettä
1 ½ dl maitoa

Sekoita kuivat aineet pastatikinasta tutulla kekotekniikalla (kannattaa tehdä kulhossa…), lisää öljy ja vesi. Lisää maito vähitellen, jotta taikinasta ei vain tule liian löysää. Tästä määrästä pitäisi saada kaulittua taikinalle pohja ja kansi.

täyte:
1 kg kesäkurpitsaa
1 dl riisiä *
3 dl juustoraastetta (kannattaa valita voimakasta juustoa)
4 kananmunaa
1 iso sipuli
muutama kynsi valkosipulia
öljyä
suolaa
pippuria

(voiteluun: 1 rkl oliiviöljyä ja 1 rkl vettä)

Silppua sipulit ja kuullota ne öljyssä. Lisää riisi ja kuutioitu kesäkurpitsa, kääntele kasviksia hetki. Nosta pannu levyltä sivuun ja lisää kananmunat ja juustoraaste sekä mausta suolalla ja mustapippurilla. Kaulitse taikinasta (noin 2/3) piirasvuokaan (noin 28cm) pohja, kumoa täyte pohjalle. Kaulitse kansi (loput 1/3) ja painele se piiraan päälle. Painele liitoskohdat haarukalla kiinni ja pistele haarukalla piirakan kantta. Voitele piiras öljy-vesiseoksella ja laita piiras kylmään uuniin ja asenna uuni 175 asteeseen. Paistele piirasta noin tunnin ajan. Piiras kannattaa nautiskella haaleana, erinomaista se on seuraavana päivänä, kun maut ovat kunnolla tasaantuneet. Sitruunalohkosta puristettu mehu piiraan pinnalla antaa mukavan lisätujauksen mietoihin makuihin. Loistava lounaseväs!

*) Riisistä täytyy mainita, että alun perin muistaisin ja olen jopa kirjoittanut jonnekin ylös, että tässä täytteessä voi käyttää raakaa riisiä. Nykyisessä Ruokatorstai-kirjassa riisi onkin merkitty kypsäksi. Kuinka vain, jos käyttää raakaa riisiä, kannattanee valita joku suhteellisen nopeasti kypsyvä versio, että riisi ehtii kypsäksi samaa tahtia muun piiraan kanssa.