maanantaina, huhtikuuta 14, 2014

Sieniviikon startti


 Keväinen sienimetsä.

Sieniviikko! Ei tulisi ihan näin huhtikuussa ensimmäisenä mieleen moisen viettäminen. Mutta nyt vietetäänkin kotimaisten, viljeltyjen sienten viikkoa. Ajankohta on itse asiassa oivallinen, koska ainakin meikäläisellä on alkamassa ko. tuotteiden "suursesonki". Pakko tunnustaa, että useimmiten viljeltyjä sieniä tulee ostettua juurikin kesällä, nimittäin grillauspuuhiin. Olen ikuisuuskoukussa herkkusienten, pekonin ja juuston, erityisesti sinihomejuuston liittoon.

Muttamutta, näitä viljeltyjä sieniä on niin paljon muitakin kuin vain herkkusienet ja käyttötapojakin huomattavasti enemmän. Sitä vain urautuu aina vanhoihin tuttuihin juttuihin. Sieniähän on hurjan helppo lisätä melkein ruokaan kuin ruokaan. Harvemmin sitten tulee nostettua niitä päärooliin muutoin kuin keitossa tai kastikkeessa.Blogirinki ja Kauppapuutarhaliitto haastoivat mukaan nostamaan näiden kotimaisten herkkujen tunnettuutta. Näin pk-seudun ulkopuolella asuvana törmäsin muuten saatavuusongelmaan. Peruskaupoissa tarjolla on vain lähinnä herkkusieniä. Kotimaisia vilejltyjä sieniä on olemassa vaikka mitä muitakin, mutta saatavuuden kanssa ei aina ole ihan helpointa. Minisiitakkeita, niitä pieniä ruskeita söpöläisiä löysin vasta Stockan herkusta. Ovat muuten ihan ässiä esimerkiksi aasialaistyyppisissä keitoissa, kauniita ja maukkaita.

Kotimaiset, viljellyt sienet tunnistaa helposti tästä Sirkkalehti-merkistä.


Siitakkeiden sijaan päädyin kuitenkin käyttämään herkkusieniä, niitä kun lienee saatavilla Hangosta Utsjoelle. Haastoin itseni pois grillin ääreltä ja syntyi pieni aamiaisherkku. Kirkkaana kevätaamuna, kun silmät olivat vielä hieman unihiekassa ja makuhermot kaipasivat jotakin muuta kuin kaurapuuroa. 

MANTELISET HERKKUSIENILEIVÄT
1:lle

Iso viipale kauraleipää
2-3 tuoreitta Champ-herkkusientä viipaloituina
öljyä paistamiseen
1 tl mantelivoita
ripaus rastettua parmesaania (tai pehmeää tummaa balsamicoa)
suolaa ja pippuria
tuoretta kypsää päärynää

Paista herkkusieniviipaleet pannulla kullanruskeiksi ja sekoita joukkoon mantelivoi. Mausta parmesaanilla, (maidottomat pehemällä tummalla balsamicolla) suolalla ja pippurilla.

Pahda leipä, sipaise päälle mantelivoita ja päällystä ohuilla päärynäviipaleilla. Kasaa päälle sienseos ja koristele muutamalla parmesaanilastulla tai päärynällä. Tarjoile aamukahvin kera.


Yhteistyössä Blogirinki ja Kauppapuutarhaliitto