maanantaina, huhtikuuta 28, 2014

Walpurin makiat: Mantelivoi-vadelma Blondies



Jos simantekopuuhista sattui jäämään pussin pohjalle fariinisokeria, siitä pääsee erittäin hyvin eroon tekemällä näitä ihania Blondies-paloja.

Ensinalkuun luulin, etten pähkinäallergisena voi tehdä kunnollisia Blondies-paloja, kunnes tajusin, että korvikkeeksi sopisi hyvin mantelivoi. Mantelivoi on muuten aika herkku, jota sopii kokeilla vähän sinne sun tänne.

Toinen ilahduttava seikka erityisruokavalioiden kannalta on se, että korvasin jauhot gluteiinittomilla eikä lopputulos on mitenkään mahdottoman pölisevä.

Ohje on Kilinkolin-keittiöstä bongattu, mutta alunperin Pipsa Hurmerinnan käsialaa. Lopputulos mainio, vaikka unohdinkin kakkusen uuniin liian pitkäksi aikaa. Näitä voisi ottaa mukaan vaikka vappupiknikille.

Kaunokaisten kuva on melkoista hirviö-luokkaa, mutta uskokaa pois, nämä ovat ihastuttavia! Tai kurkatkaa Riikan blogista kaunokaismainen kuva.

MANTELIVOI–VADELMABLONDIES

Taikina:
100 g voita 
1 dl manteli- tai maapähkinävoita 
2 ½ dl fariinisokeria 
1 kananmuna 
1 tl vaniljauutetta (korvasin vaniljajauheella)
3 dl vehnäjauhoja 
ripaus suolaa

Päälle:
1 dl manteli- tai maapähkinävoita 
1 dl vadelmahilloa
valkosuklaahippuja tai suolapähkinöitä

Tarjoiluun: tuoreita vadelmia ja meillä myös vadelmasorbettia 

Laita uuni lämpiämään 175 asteeseen.

Sulata voi kattilassa. Sekoita mukaan mantelivoi, käännä liesi pois päältä. Lisää fariinisokeri ja sekoita kunnes sokeri on sekoittunut hyvin ja hieman sulanut voin sekaan.

Anna seoksen jäähtyä hetki, jottei se kypsennä kananmunaa. Lisää kananmuna ja vanilja. Sekoita. Lisää jauhot sekä suola ja sekoita nopeasti. Liika sekoitus tekee blondiesta liian jämäkän.

Voitele uunivuoka (n. 20cm*20cm) tai vuoraa se leivinpaperilla. (Minulla oli kätevä Le Creuset-leivontavuoka, joka ei tarvinnut lainkaan voitelua!) Kaada seos vuokaan ja tasoita sen pinta lastalla tai lusikalla.  Tiputtele taikinan päälle maapähkinävoi- ja hillolusikallisia ja tasoita pinta lastalla. (Jos mantelivoi tuntuu kovin jämäkältä, voit pehmentää sitä lämmittämällä mikrossa tai kattilassa.) Marmoroi päällinen pyörittelemällä kuvioita lusikalla tai lastalla. Jos marmoroinnin kanssa on vähän niin ja näin, niin ei se haittaa, koska päälle ropsautellaan suklaahippuja tai pähkinöitä.

Paista 175-asteisessa uunissa 22-25 minuuttia.

Jäähdytä kunnolla ennen leikkaamista. Tarjoile tuoreiden vadelmien kera