tiistaina, helmikuuta 11, 2014

Nyhtöpossun toinen tuleminen


Pulled pork, suomeksi nyhtöpossu ei ole keittiöni vakivieras, mutta innostuin kokeilemaan Kotilieden sivuilla mainiota Himahella-videoblogia pitävän ruokatoimittaja Tiina Rantasen reseptiä. En ole oikein innostunut videoblogeista, mutta Tiinan juttuja on kiva katsoa, rentoa, iloista, ammattimaisesti tehtyä ja toimivia reseptejä.

Nyhtis ei ole koskaan mitään pikaruokaa, mutta helppoa ruokaa se on. Aikaa menee, mutta ruoka valmistuu kuin itsestään.

Tein tällä kertaa itselleni nyhtisburgerin pikaiseksi lounaaksi. Osa syötiin tacojen kanssa. Ja loput taidan laittaa pakkaseen "pahan päivän varalle".

HIMAHELLAN NYHTÖPOSSU

1,5 – 2 kg possun niskaa eli kassleria
1,5 – 2 rkl karkeaa merisuolaa
2 sipulia
2-3 valkosipulinkynttä
2 tähtianista
5 piparkakkua tai 1 tl piparkakkumaustetta
500 g amerikkalaista grillikastiketta (savunmakuista)

Hiero lihan pintaan merisuolaa niin, että lihan pinta rikkoutuu. Anna lihan suolautua huoneenlämmössä pari tuntia.

Pane liha kannelliseen uunipataan. Kuori ja viipaloi sipuli ja asettele viipaleet pataan lihan ympärille. Heitä pataan muutama tähtianis.

Mausta grillikastike murskatuilla piparkakuilla tai piparkakkumausteella. Lisää grillikastiketta pataan niin, että se peittää sekä lihan että sipulit. Kypsennä kansi päällä 100 asteisessa uunissa 6-8 tuntia.

Nosta liha kastikkeesta ja anna sen jäähtyä puoli tuntia. Revi liha kahdella haarukalla ’riekaleiksi’.

Pane kastike kattilaan ja keitä sitä kasaan kun revit possua. Lisää revitty liha takaisin kastikkeeseen ja sekoita hyvin. Kuumenna. Tarjoihaluammallasi tavalla. 

Note to self: Jos haluat kastikkeesta possun rasvan pois, jäähdytä kastike ensin ja kuori hyytynyt rasva pois pinnalta. Makuasioita.