lauantaina, helmikuuta 22, 2014

Kesän tuoksu: MansikkavispipuuroPaikallisen Cittarin hyllystä tarttui matkaan pullollinen mansikkamehua. Lähiseudun viljelijän tuotoksia, en voinut vastustaa. Ensin ajattelin nautiskella mehusta ihan mehuna, mutta kun en ole kovinkaan hyvä mehunjuoja, päätin muuntaa mehun jälkkäriksi. Siispä ostoskärryyn päätyi myös Sunspeltin spelt-täysjyvämannaa.

Ei aavistustakaan, mistä tuli vispipuuro mieleen. Jonnalta löytyi resepti mehusta tehtävälle visparille. Helppoa, nopeaa ja herkkua. Ja hetken aikaa keittiössä tuoksui kesä!

Kuva kännykkälaatua, eikä se tee lainkaan oikeutta ihanan väriselle puurolle.

MANSIKKAVISPIPUURO
4:lle, jälkkärinä 6:lle

1 litra tiivisteestä laimennettua vahvaa mansikkamehua
1,5 dl spelt-täysjyvämannasuurimoita
0,5 dl sokeria (määrä riippuu mehun makeudesta)
ripaus suolaa

Laimenna mehutiivisteestä vahva mehujuoma. Juotava, mutta hiukan normaalia vahvempi on vispipuuroon hyvä. Silloin puurossa on makua.

Kuumenna mehu kiehuvaksi. Vatkaa joukkoon mannaryynit ja ripaus suolaa. Keittele puoli tuntia – kolme varttia miedolla lämmöllä. Siinä mannaryynipaketissa lukee viisitoista minuuttia, mutta usko pois, tässäkään asiassa maltti ei ole pahitteeksi, vaan puuroa voi ihan hyvin haudutella rauhassa.

Anna jäähtyä ihan viileäksi ja vatkaa kuohkeaksi sähkövatkaimella. Vatkaa perusteellisesti, jotta saat kunnolla kuohkean puuron. Malttia tarvitaan tässäkin, äitini on opettanut, että olennaista on jäähdyttää puuro kunnolla. Prosessia voi nopeuttaa laittamalla kattila kylmään veteen lavuaariin.

Tarjoile huumavantuoksuinen ja ihanan vanhan roosan värinen puuro vaniljamaidon tai pienen kermatilkkasen kanssa. Mielettömän hyvää myös sellaisenaan.

Note to self: Puurosta tuli melko löysää vielä vatkaamisen jälkeenkin. Seuraavalla kerralla voi kokeilla 1,75 dl mannasuurimoita. Ja sanomattakin selvää, että tähän voi käyttää muitakin mehuja.