keskiviikkona, helmikuuta 05, 2014

Mummin paisti Karjalasta
Soittelin tuossa mummini kanssa, tulipa hyvä mieli rupattelusta. Uunissa muhi samaan aikaan Karjalan paisti. Mummi ei kuulemma laita pataan yleensä porkkanaa, minä laitoin. Taattuhyvää talviruokaa, tässä on vaikea epäonnistua. Ja taitaa tämä kuulua Tuomas Kyrön Mielensäpahoittajankin hyväksymiin "oikeisiin" ruokiin. :)

Anna oli tutkaillut Karjalanpaistin syvintä olemusta tarkemmin, reseptiniksit ongittu Uneliaasta keittiöstä.

KARJALANPAISTI
reilu satsi

750 g naudan- ja possun paistilihoja reiluina kuutioina
3 porkkanaa
2 sipulia
8 kokonaista maustepippuria
2 laakerinlehteä
1-1,5 tl suolaa
vettä

Kuori ja paloittele porkkana, lohko sipuli.

Lado pataan tai uunivuokaan vuoronperään kasviksia ja lihoja. Lisää mukaan maustepippurit ja laakerinlehdet. Mausta suolalla ja kääntele hiukan. Kiehauta vesi ja kaada lihojen päälle niin, että 2/3 lihoista peittyy.
 
Kypsennä uunissa ilman kantta ensin 225 asteen lämmössä puolen tunnin ajan, kunnes päällimmäiset lihapalat ovat ruskistuneet. Ota pata uunista ja kääntele lihoista esiin uudet paistopinnat. Laita pata takaisin uuniin ja jatka paistamista 150 asteen lämmössä seuraavat puoli tuntia. Lisää tämän jälkeen pataan kansi ja jatka paistamista 2,5 tuntia. Käännä uunin lämpö pois päältä ja anna padan olla jälkilämmössä vielä puolen tunnin ajan. Paistoaika on siis yhteensä 3-4 tuntia.

Tarjoile keitinperunoiden tai pottumuusin kanssa. Lykkäsin lautasen reunalle myös muutaman suolakurkkusen.

Note to self:  Kannattaa tarkistaa paiston puolivälissä nesteen määrä ja lisää sitä tarvittaessa. Omani meinasi hieman kuivahtaa, kannesta huolimatta.

P.S. Jos aiot tänään torttuleipojaisiin, niin tässä taattuvarmat Runebergiläiset: KAKKU ja TORTUT