maanantaina, joulukuuta 16, 2013

Makumuistoja - vin chaudJoulu koputtelee jo melkein ovella. Tällä viikolla osassa Blogiringin blogeista vietetään luomuviikkoa ja inspiroidutaan chileläisen Emiliana Naturan luomuviineistä.

Joulustressi on pala kakkua, kun mukaan yhdistää muuttamisen. Muuttopuuhien keskellä, tavarapaljoutta peratessa kaikenlaiset muistot palaavat mieleen. Jostain syystä mieleen palasi heti lukion jälkeen Keski-Euroopassa vietetty au pair-puolivuosi. Mukaan mahtui myös joulunviettoa, suomalaistytön jouluperinteet saivat ihan uusia (ruoka)sävyjä.

Ruoka- ja juomamuistojen äärellä oli melkeinpä pakko saada kuuma mausteinen viini, vin chaud. Tavoilleni epäuskollisena päätin kerrankin etsiä reseptin, alla olevaan versiooni löytyi ohjeistusta usemmastakin ranskankielisestä lähteestä. Niinpä chileläinen luomuchardonnay taipui klassiseksi eurooppalaiseksi masuteviiniksi.

Emiliana Natura Chardonnay voisi muuten hyvinkin päätyä ruokapöytääni reilun viikon päästä. Raikas, hedelmäinen ja leppoisan hapokas valkoviini on enemmän kuin toimiva ratkaisu joulupöydän makukarusellissa.

Ja muuten, jos haluat voittaa itsellesi upean luomuruokakorin, käväisehän äänestämässä inspiroivinta kuvaa täällä!

KLASSINEN VIN CHAUD BLANC
6:lle

1 pullo Emiliana Natura- Chardonnay valkoviiniä
1/3 luomuappelsiinista, kuorittuna ja viipaloituna
1/3 luomusitruunasta, kuorittuna ja viipaloituna
1,5 dl vettä
0,5 dl Emiliana natura-hunajaa
0,5 dl palmusokeria
1 tähtianis*
1 kanelitanko*
1 kokonainen neilikka*
hyppysellinen muskottipähkinää juuri raastettuna*

* Luomumausteita kannattaa katsastaa ainakin Ruohonjuuresta, Punnitse & Säästästä ja Ekolosta. Marketeistakin saattaa löytyä jotakin.

Pese sitrukset, poista valkoiset osat ja laita kattilaan. Kaada päälle valkoviini ja vesi. Lisää mukaan mausteet. Anna poreilla 10 minuuttia, mutta älä päästä kiehumaan.

Lisää sokeri. Anna poreilla vielä 5 minuuttia. Siivilöi juoma ja tarjoile kauniista laseista.

Note to self:

Viiniksi kannattaa valita hedelmäinen ja raikas, ei tammitettu versio. Juurikin vaikka niinkuin tämä Emiliana natura Chardonnay.

Makeus on makuasia, joten lisää makeutta tarvittaessa. Palmusokerin käyttäminen vaikuttaa hieman juoman väriin, joten jos haluat mahdollisimman kirkkaan väristä juomaa, käytä tavallista kidesokeria. Toki sokerilaadun vaihtaminen vaikuttaa myös makuun!
 
 
http://blogirinki.fi/