tiistaina, syyskuuta 10, 2013

Pottua, possua ja pilsneriä - Gdanskin ravintoloissa


Puolan retken maukkaimmat sapuskat taidettiin syödä tässä pienessä ja kodikkaassa italialaisessa, Fellinissä. Ilta oli sangen lämmin ja ravintolassa ei ollut ilmastointia. Katettu terassi oli melkoinen pätsi, sisällä saattoi juuri ja juuri olla, onneksi olimme varustautuneet hellevaatetuksella.

Amusena tarjoiltiin pieni palanen maukasta lihapateeta, alkuruoaksi kylmää tomaattikeittoa, pääruokana tryffelirisottoa ja erinomaisia karitsan kyljyksiä. Sitten kävikin sangen puolalaiset, eli jälkruokaa ei enää kertakaikkiaan mahtunut. Annoskoko on nimittäin ravintolassa kuin ravintolassa melko runsas.

Viinilista oli mukava, vaikka laseittain valikoima oli melko niukka. Hintataso laatuun nähden hyvin kohtuullinen, suosittelen! 

Fellini Restauracja
ul. Targ Rybny 6, Gdansk

Fellinillä on muuten kiva kesäterassi ihan joen rannassa. Nautin virkistävän Aperol Spritzin,  annoin iltapäivän auringon helliä ja uppouduin lukemaan romaania.

Useassa paikassa mainostettiin ja myytiin myös erilaisia Radlereita, sitruunalimpparin ja oluen sekoituksia. Perinteisen sitruunan lisäksi tarjolla oli myös limetin ja omenan makuisia versioita. Tätä pitäisi kokeilla kyllä tehdä itsekin, sopi nimittäin minun suuhuni mainiosti. Se, onko tämä mitään olutta onkin sitten ihan toinen juttu. Mainio hellejuoma ainakin ja vährmmän alkoholia kuin oluessa yleensä.
Reissun parhaat jätskit löytyivät Grycanilta, joka on Puolan vanhin jäätelöfirma ja edelleen muuuten perheyhtiö. Grycanin jäätelöbaareja on useissa kauppakeskuksissa Gdanskissa ja ympäri maata. Näistä tuli mieleen ihan Italia! Oi mikä valinnan vaikeus...
Kaduilla näkyi paljon tämän tyyppisiä kojuja, joista myytiin leipää hiukopalaksi. Hetken aikaa ihmettelin, että millä ihmeellä leipiä siveltiin ennen pekoni-sipuliseoksen ja suolakurkkujen lastaamista leivän päälle. No laardilla tietenkin. En tohtinut maistaa tätä tuhtia herkkua elokuun helteissä, (mamo!) mutta seuraavan illan dinnerillä perinteikkäässä ravintola Kubickissa meille tuotiin leipäkorin lisäksi pallonen laardia. Maistoin, ei hassumpaa, mutta ei nyt mikään valtaisia makuelämyskään.Kaikenmaailman piiraat (pierog) ja pizzanpalat olivat myös suosittua katuruokaa.Tällä taisin kuitata yhden lounaan. Ja jälkkäriksi taisin syödä yhden Grycanin jätskin...Ravintola Kubickin laardipallosen seurassa oli myös perinteistä voita. Ravintola tarjoaa ihan perinteistä puolalaista ruokaa. Punajuurikeitto sekä valikoima erilaisia höyrytettyjä, lihatäytteisiä taikinanyyttejä hoitelivat alkupalojen hommat tehokkaasti. Juuri ja juuri saimme mahdutettua pääruoat alas. Rapeaa ja mehevää possunkyljystä, lihapataa, sekä lisukkeina tattaria ja pottumuusia. Aikamoinen setti, jota oli pienehkö pakko lasketella vodkatujauksella. Istuskelimme pittoreskilla terassilla hyvän tovin, tunnelmaa piti yllä leppoisa ja vitsikäs henkilökunta, joka ei pienestä kiireestä hermostunut. Kaikki tulimme ravituiksi, ihan varmasti!

Restauracja Kubicki
ul. Wartka 5, Gdańsk, 

Summasummarum. Kaupunki on täynnä erilaisia ravintoloita, kahviloita, baareja ja terasseja. Kubicki ja Fellini bongattiin Tripadvisorista ja olivatkin ihan onnistuneet valinneet. Muutama kerta mentiin ihan randomilla ja yksi ylihinnoiteltu, hyvin juossut nauta tuli kohdattua. Hintataso ravintoloissa on suomalaisittain erittäin kohtuullinen ja annoskoot isoja, omaan makuuni liiankin isoja. Tasollisesti Helsinki ja Tallinna vievät kyllä voiton, mutta ei tässä nyt mitään misukkatähtiä todellakaan jahdattu. Maukasta, hyvää ruokaa, maittoisia oluita ja parit drinksut ja timakat votkat. Rentoa ja mutkatonta meininkiä, sellaista on Gdanskissa. Kannattaa käydä kokeilemassa!