maanantaina, tammikuuta 07, 2013

Yleisön pyynöstä: Schwarzwaldin kakku



Yleisön pyynnöstä, tässä tulee Scwarzwald Kirschtorte eli tutummin Mustanmetsän kirsikkakakku. Toteutus Miespuolinen, konsultiinaan Rouva Anoppinsa. Jos ei halua ostaa lievästi kämäisiä tuontikirsikoita riistohintaan Stockmannilta, kannattaa tämä resepti laittaa odottelemaan kesää!

Kakku kannattaa ainakin kostuttaa ajoissa, koska se vain mehevöityy saadessaan tekeytyä hetkentovin viileässä. Tämä oli, jos mahdollista, vieläkin parempaa joulupäivänä.

Ylijäämä-ganachesta voi keitellä maidon kanssa kaakaot.


SCWARZWALDIN KAKKU eli SUKLAINEN KIRSIKKAKAKKU

Kakkupohja:
200 g voita
2 dl sokeria
1 dl fariinisokeria
4 munaa
4 dl vehnäjauhoja
1,5 dl kaakaojauhetta
1 dl mantelijauhetta
0,5 dl perunajauhoja
2 tl leivinjauhetta
0,5 tl vanilijajauhetta
2 dl maitoa

Kostutus:
Kirsikkaviinaa
Marja-aroniamehua

Täyte 1:
2 dl vispikermaa
2 dl ranskankermaa
0,5 dl sokeria
veitsenkärjellinen vanilijajauhetta

Täyte 2:
Purkki St Dalfour-kirsikkahilloa

Ganache tummasta suklaasta:
1,5 dl kuohukermaa
200 g tummaa suklaata (meillä 70% kaakaota)

Koristeeksi:
Tuoreita kirsikoita

Kakkupohjan valmistaminen:

Voitele ja jauhota pyöreä kakkupohja. Suunnilleen 22 cm on hyvä halkaisija. Vaahdota voi ja sokerit. Lisää munat yksitellen samalla vatkaten. Meillä tämän työn teki niin näppärästi Kitchen Aid.

Sekoita kuivat aineet kulhossa. Lisää voi-sokerivaahtoon vuorotellen tilkka kuiva-aineseosta ja maitoa. Kun taikina on valmis, kaada se kakkuvuokaan. Paista kypsäksi 175 asteessa. Ohjeen mukaan 50 minuuttia olisi hyvä aika, meillä meni vartin verran pitempään, joka oli hieman liikaa. Kakkupohjasta tuli sittenkin hieman turhan kuiva. Kokeile kakun kypsyyttä tikulla, arvailu ei kannata.

Anna kakkupohjan jäähtyä kunnolla. Leikkaa se kolmeen osaan niin, että saat kolme saman paksuista kiekkoa.

Täytteen valmistaminen:

Vaahdota kerma ja lisää sitten muut ainekset. Varo kirnuamasta kermaa voiksi saakka.

Kostutusliemen valmistaminen:

Sekoita mehuun vähän kirsikkaviinaa, joka tuo seokseen vahvan kirsikan maun. Kirsch on vahvaa, joten kovin paljoa maustamiseen ei tarvita.

Ganachen valmistaminen:

Paloittele suklaa ja sulata se vesihauteessa. Varo kastelemasta suklaata, silloin se muuttuu harmaaksi ja mene pilalle.

Suklaan sulettua, kuumenna kerma niukin naukin kiehuvaksi. Ota pois liedeltä ja kaada sula suklaa joukkoon. Sekoita kerma ja suklaa tasaiseksi massaksi.

Kakun kasaaminen:


Nosta pohjakiekko tarjoilualustalle. Ujuta kakun alle leivin/voipaperia, jos olet huolissasi valuvan täytteen aiheuttamasta sotkusta. Kostuta kiekko mehulla. Lisää sen jälkeen tuhdisti kirsikkahilloa ja täytettä kiekon päälle.

Kostuta seuraavan kiekon pinta mehulla ja pyöräytä se sitten märkä pinta alaspäin kakun päälle. Tämä ei ole välttämätöntä, jos kakkupohja onnistuu olemaan mehevä. Kostuta yläpuoli ja lisää hillo täytteen kera. Jos kakku on kuiva, kostuta kannen pohja ja kiepauta se samaan tapaan ylösalaisin kakun päälle.

Kaada ganache kakun päälle ja levitä tasaisesti. Asettele tuoreita kirsikoita kakun päälle ennen kuin ganache jäähtyy. Säilytä viileässä korkeintaan päivän tai pari. Ja tämä kakku muuten säilyi jopa meillä, oli sen verran tuhtia tavaraa. Ihmeitäkin siis tapahtuu!

Pohjan ja täytteen resepti on Maku-lehden reseptistä, ganache Aussien MasterChefistä.