torstaina, tammikuuta 10, 2013

Kvaak miten hyvää! Ankkaa ja mandariinisiirappia


Uuden vuoden lounaalla syötiin ankkaa ja mandariinisiirappia. Innoitus oli iskenyt jo ennen joulua, tosin kiitos Itellan ja kaikkien jouluherkkujen, toteutus hieman viivästyi. Mutta tämä sopi vähn juhlavammaksi lounaaksi ja vuoden aloitukseksi kuin paremmin. Innoitus ammeentui Masutoaitemu-blogista sekä Ankerias Vipuselta.

Totesinkin lounaan jälkeen, että miksi kummassa ankkaa tulee tehtyä niin harvoin? Tiedä häntä, mutta kannattaisi tehdän useamminkin. On nimittäin sen verran hyvää!

ANKKAA JA MANDARIINISIIRAPPIA

2 ankanrintaa

Marinadi:
 
1 dl soijaa
1 dl rypsiöljyä
2 rkl viismaustetta*

Mandariinisiirappi:

5 dl mandariinimehua
1 dl balsamicoa
1 dl sokeria
1 tähtianis

Viiltele ankanrintojen nahkapuoli ristikkäsiviilloilla. Sekoita marinadin ainekset isossa kulhossa ja nakkaa ankat marinadiin. Anna lihan maustua jääkaapissa niin kauan kuin voit, meillä oli ihan yön yli.Aloita kastikkeen valmistus noin tuntia ennen tarjoilua. Sekoita kaikki ainekset kattilassa, ja anna kuplia hiljalleen sakeaksi karkkikastikkeeksi. Itsepuristetusta mandariinimehusta kannattaa siivilöidä hedelmälihahöytyvät ja siemenet pois.


Laita uuni lämpenemään 175 asteeseen. Pyyhi enimmät marinadit ankoista, ja laita ne paistumaan kylmään paistinpannuun nahkapuoli alaspäin. Suurin osa rasvasta sulaa pannulle. Paista fileitä molemmilta puolilta noin 3-4 minuuttia.

Kypsennä lihaa uunissa, kunnes sisälämpömittari näyttää 50 astetta.  Anna ankan levätä paiston jälkeen folioon ja pyyhkeeseen käärittynä noin 10 minuuttia.

Lopputulos on tällä sisälämpötilalla hyvin rosé. Meillä sisälämpötila uunista otettaessa oli 52-53 ja lopputulos oli hyvinkin hento rosé. Ensi kerralla jätän sisälämpötilan ihan hitusen alemmas. Mutta erittäin hyvää näinkin ja ei missään nimessä yhtään kuivaa, vaan erittäin mehevää. Ankerias Vipusella loppulämpötila oli ollut 58 astetta ja lopputulos edelleen hyvä. Eli makuasioita nämä kypsyydet! Muista kuitenkin, että uunista ottamisen jälkeen lihan sisälämpötila nousee yleensä vielä sen 2-3 astetta.

Viipaloi ankka tarjolle, liruttele kastiketta päälle ja tarjoile mieleistesi lisukkeiden kanssa. Meillä oli raikasta salaattia paahdettujen juuresten ja sipulien kera.

*Viismauste

8 tähtianista
1 kanelitanko
1 rkl fenkolin siemeniä
1 rkl sichuaninpippuria
10 neilikkaa

Paahda mausteet kuivalla pannulla. Anna jäähtyä ja jauha. Jauhamisen voi suorittaa morttelissa, mutta myös kutterilla saa tarpeeksi hienoa jälkeä. Säilytä tiiviissä rasiassa. Erityisen hyvin viisimauste toimii ankan ja sianlihan kanssa, kunhan muistaa käyttää kohtuudella.